Uuden rakentamislain on tarkoitus astua voimaan kahdessa asteessa: 1.1.2025 ja 1.1.2026. Ympäristöministeriön mukaan uuden rakentamislain tavoitteena on tehdä rakentamisesta sujuvampaa sekä edistää kiertotaloutta ja päästövähennyksiä. Tällä hetkellä lakiesityksen korjaussarja on eduskunnan käsittelyssä, ja muutoksia lain pykäliin saattaa vielä tulla. Tässä artikkelissa kerromme, miten uusi rakentamislaki lakiesityksen mukaan vaikuttaa rakennuslupaan.
Rakennusluvasta rakentamislupaan – Mikä muuttuu?
Lakimuutoksen myötä rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus on tarkoitus yhdistää yhdeksi rakentamisluvaksi vuoden 2025 alusta alkaen. Lakimuutoksen tavoitteena on keventää myös hallinnollista taakkaa, minkä myötä useat rakennukset saa ensi vuonna rakentaa omalla ilmoituksella ilman rakentamislupaa. Katso alta lakiesityksen keskeisimmät muutokset rakentamisluvan osalta:
- Vuoden 2025 alusta alkaen alle 30m² kokoisten, muuhun kuin asuinkäyttöön tarkoitettujen rakennusten rakentaminen onnistuu omalla ilmoituksella eikä lupamenettelyä enää edellytetä. Muutoksen on tarkoitus helpottaa uusien rakennusten rakentamista. Rakentajalle lakimuutos luo myös kustannussäästöjä. Aiemmin rakennuslupamaksut ovat usein olleet suuri osuus piharakennuksen rakennuskustannuksista.
- Myös alle 50m² kokoisen katoksen ja alle 30m korkean maston tai piipun saa rakentaa ilman lupamenettelyä 1.1.2025 alkaen.
- Kun on kyse olemassa olevan rakennuksen korjauksesta, edellytetään rakennuslupa, mikäli sen keskeisimpiä ominaispiirteitä muutetaan, rakennuksen käyttötarkoitusta muutetaan merkittävästi tai kyseessä on suojellun ja arvokkaan rakennuksen merkittävä muutostyö.
- Rakentamisluvan käsittelyaika on jatkossa kolme kuukautta, poikkeustilanteita lukuun ottamatta. Mikäli hakemuksen käsittely viivästyy, on mahdollista saada lupamaksun palautus. Tämä muutos astuu voimaan vasta vuonna 2026.
Mitä voi jatkossa rakentaa ilman rakennuslupaa? – Katso esimerkit alle 30m² piharakennuksista
- Aitta
- Pihasauna
- Vierashuone
- Pihavarasto
- Etätyötila
- Autotalli
Huomioithan, että jotta voit rakentaa piharakennuksen ilman lupamenettelyä, ei rakennus saa tulla vakituiseen asumiskäyttöön. Asuinrakennuksiksi katsotaan myös loma-asunnot. Yleensä asuinrakennuksen yhdeksi selkeäksi tunnusmerkiksi määritellään keittiö, liesi ja ruoanvalmistusmahdollisuudet. Piharakennukseen saa kuitenkin vetää sähköt, vedet ja viemärit.
Vaikka rakentamislupaa ei tarvita, on rakentajalla silti vastuu
Vaikka vuoden 2025 alusta alkaen rakentamislupaa ei esityksen mukaan pieniin piharakennuksiin enää tarvita, on rakentajan omalla vastuulla noudattaa säädettyjä rakennusmääräyksiä ja alueen kaavamääräyksiä. Tulevaisuudessakaan ei siis saa rakentaa mitä tahansa, minne tahansa.
Rakentajan tulee esimerkiksi varmistaa, että tontilla on vapaata rakennusoikeutta jäljellä uutta rakennusta varten. Mikäli suunnitelma poikkeaa kaavasta, tulee hakea poikkeamislupaa. Muita keskeisiä noudatettavia asioita ovat esimerkiksi säädetyt minimietäisyydet, paloturvallisuusmääräykset ja jätevesijärjestelmät. On rakennuttajan omalla vastuulla varmistaa, että rakennus on oikein suunniteltu ja toteutettu. Suunnittelu kannattaakin ulkoistaa ammattilaiselle.
Vastaa