Moni voi kokea kodissaan erilaisia ilmanvaihdon ongelmia, kuten vedon tunnetta, viemäristä nousevia hajuja, tunkkaisuutta ja liiallista sisäilman kosteutta. Ilmanvaihdon ongelmien syynä ovat usein rikkinäiset tai puuttuvat korvausilmaventtiilit tai poistoilman toimintahäiriöt, kuten huippuimurin viat.
Sisäilmaongelmista ei kannata turhaan kärsiä, sillä monet ilmanvaihdon ongelmat ovat helposti korjattavissa.
Selvitä ensin ongelman aiheuttaja
Hyvin toimiva ilmanvaihto vaikuttaa positiivisesti sekä asumismukavuuteen että terveyteen. Vedon tunteen lisäksi huono sisäilma voi aiheuttaa asujalleen erilaisia oireita, kuten silmien ärsytystä, päänsärkyä ja tukkoisuutta. Liiallinen kosteus voi saada aikaan homevaurioita ja pahimmillaan vaikuttaa rakennuksen kuntoon ja arvoon.
Ensimmäinen vaihe ilmanvaihdon parantamisessa on selvittää ongelman aiheuttaja. Mikäli syytä ongelmiin ei löydy, paikallinen LVI-urakoitsija voi auttaa paikantamaan sisäilmaongelman aiheuttajan. Kerrostaloissa ilmanvaihdon ongelmista tulee ilmoittaa taloyhtiölle.
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmat ja ratkaisut:
1. Vedon tunne
Vanhemmissa taloissa, joissa ilmanvaihto toimii painovoiman avulla, vedon voi tuntea erityisesti ikkunoiden ja ovien läheisyydessä sekä lattianrajassa. Monissa taloissa korvaus- ja poistoilmaventtiilit puuttuvat joko osittain tai kokonaan, ja ilmanvaihdon venttiilit on voitu tukkia tai sulkea. Tällöin korvausilma pyrkii asuntoon muita reittejä pitkin, kuten seinärakenteiden, ikkunoiden ja ovien rakojen sekä postiluukun kautta. Venttiilien sulkeminen tai tukkiminen voi pahimmillaan sekoittaa koko taloyhtiön ilmanvaihdon.
Vetoa voi vähentää tiivistämällä ikkunat ja ovet huolellisesti sekä sijoittamalla lämpöpatterit ikkunoiden alle. Mikäli asunnosta puuttuu riittävästi korvaus- tai tuloilmaventtiilejä, niitä voidaan asentaa tarvittaessa ikkunan karmeihin, tuuletusluukkuihin ja ulkoseinään. Koneellisen ilmanvaihdon tulo- ja poistoilmavirrat on helppo säätää sopivaksi järjestelmän avulla.
Lue myös: Sisäilmatutkimus – Katso hinta ja mitä tutkimus pitää sisällään
2. Tunkkainen ilma
Asunnon ilman tulisi vaihtua noin parin tunnin välein. Jos ilma ei pääse kulkemaan sisään ja ulos, esimerkiksi likaisten venttiilien takia, ilmanvaihto ei toimi tasapainoisesti. Tämä ilmenee yleensä tunkkaisena sisäilmana. Ilmanvaihtokanavat ja venttiilit tulisi puhdistaa säännöllisesti vuosittain.
Painovoimaisessa ilmanvaihtojärjestelmässä on tärkeää varmistaa ilman esteetön kulku venttiilien välillä. Kynnysten ja sisäovien välissä tulisi olla ilmarako ja vaihtoehtoisesti sisäoviin voi asentaa siirtoilmasäleiköt.
Poistoilmaventtiilin toimivuuden voi testata laittamalla paperiarkin venttiiliä vasten. Jos paperi pysyy imun vuoksi paikallaan, venttiili toimii normaalisti.
3. Hajujen kulkeutuminen asuntoon
Asuntoon voi kulkeutua hajuja mm. porraskäytävän, epätiiviiden rakenteiden, ilmanvaihtojärjestelmän ja putkiläpivientien kautta. Mikäli naapurin liesituuletin on asennettu yhteiskanavaan, voi ruoantuoksuja kulkeutua omaan asuntoon. Korvausilmaa voi nousta myös viemäreiden kautta, mikä nostaa epämiellyttäviä hajuja ja epäpuhtauksia asuntoon.
Hajuongelma voidaan ratkaista varmistamalla, että ulkoa saadaan riittävästi korvausilmaa, tiivistämällä vuotokohdat ja tasapainottamalla talon ilmanvaihtojärjestelmän ilmavirrat. Muista tarkistaa myös suodattimen, lattiakaivon ja hajulukon kunto.
4. Häiritsevä melu
Ilmanvaihtojärjestelmä voi aiheuttaa myös häiritsevää melua. Useimmiten ääni aiheutuu puhaltimen, kanaviston ilmavirtauksen tai ilmanvaihtolaitteiden tärinän vuoksi.
Melua voidaan vähentää valitsemalla tehokas ja oikein mitoitettu ilmanvaihtokone, asentamalla äänenvaimentimet kanavistoon ja suunnittelemalla ilmanvaihtokanavisto sekä sen osat huolellisesti jo rakennusvaiheessa.
5. Pölyn ja hiukkasten kulkeutuminen sisälle
Kadulta kulkeutuva pölyn ja siitepölyn kulkeutumista sisälle voidaan ehkäistä suodatinkankaan avulla. Kangas voidaan asentaa helposti tuuletusikkunaan kaksipuoleisen teipin tai kehyksen avulla.
Suodatin tulisi vaihtaa kaksi kertaa vuodessa tai heti, jos se kastuu.
Vastaa