Ilmalämpöpumpun hankinta voi olla merkittävä investointi, joka tuo mukavuutta kotiin ja säästöjä energiakustannuksissa. Markkinoilla on tarjolla laaja kirjo erilaisia vaihtoehtoja, joten oikeanlaisen ilmalämpöpumpun valinta voi tuntua vaikealta.
Kerromme seuraavaksi, mitä on hyvä ottaa huomioon ilmalämpöpumppua hankittaessa. Näiden vinkkien avulla valinnasta voi tulla helpompaa.
Teho ja pohjaratkaisu
Ilmalämpöpumppua hankittaessa tulee huomioida asunnon pinta-ala sekä erityispiirteet, kuten esimerkiksi korkeat katot tai suuret ikkunapinnat. Pieni ilmalämpöpumppu ei välttämättä riitä lämmittämään tai viilentämään koko tilaa, mikäli asuinpinta-ala on laaja.
Asunnon pohjaratkaisulla on myös merkitystä. Ilmalämpöpumpulle tulee valita optimaalinen sijainti, joka mahdollistaa ilman liikkumisen mahdollisimman laajalle koko asunnossa.
Energiatehokkuus
Hankittaessa ilmalämpöpumppua kannattaa tarkistaa laitteen energiamerkintä. Ilmalämpöpumppujen eron pystyy huomaamaan selkeästi niiden kyvyssä tuottaa lämpöä etenkin kylmemmällä säällä. Ostovaiheessa tarkista laitteen lämmitysteho sekä SCOP-arvo ja energialuokka. Liian tehokasta ilmalämpöpumppua ei kuitenkaan kannata ostaa, mikäli tila ei sitä vaadi.
Lisäominaisuudet
Monet ilmalämpöpumput sisältävät nykyisiin erilaisia lisäominaisuuksia, kuten ajastimen, älykkään ohjausjärjestelmän ja ilmanpuhdistusjärjestelmän. Lisäominaisuuksien avulla ilmalämpöpumpun hyödyistä voidaan nauttia vieläkin enemmän.
Esimerkiksi kesämökille saapuessa on mukava tulla mökkiin, joka on viilennetty tai lämmitetty ajastimella etäyhteyden avulla. Muita ilmalämpöpumpun lisäominaisuuksia ovat muun muassa automaattinen lämpötilansäätö ja älykäs ilmavirran ohjaus.
Melutaso
Ilmalämpöpumpun ääni voi vaikuttaa käyttömukavuuteen. Nykypäivän ilmalämpöpumput ovat jo varsin äänettömiä, mutta laitteiden melutasoissa on eroja. Mikäli laite sijaitsee makuuhuoneen tai olohuoneen läheisyydessä, on parempi valita laite, jonka äänitaso on mahdollisimman alhainen.
Asennus ja huolto
Ilmalämpöpumput myydään yleensä asennettuna. Ilmalämpöpumpun voi asentaa vain ammattilainen, jolla on työhön oikeuttava lupa. Ammattilainen osaa valita pumpulle myös oikean asennuspaikan ja sijainnin.
Ilmalämpöpumppua tulee huoltaa säännöllisesti. Perushuoltotoimenpiteitä kuten suodattimen ja kennon puhdistaminen kuuluu omistajan tehtäviin, mutta ammattilaisen suorittama huolto olisi suositeltavaa tehdä noin viiden vuoden välein.
Hinta ja asennusaika
Ilmalämpöpumpun hinta asennuksineen vaihtelee asennuspaikan, työmäärän ja laitteen mukaan. Vaikka hinta voi tuntua korkealta, se maksaa itsensä yleensä takaisin kolmen käyttövuoden aikana. Varmista myös laitteen takuuaika ja -ehdot ostovaiheessa.
Lue lisää: Ilmalämpöpumppu – Mikä on ilmalämpöpumpun hinta asennettuna?
Kannattaa huomioida, että välillä ilmalämpöpumppujen asennuksissa voi olla pitkät jonot, joten mikäli haluat saada ilmalämpöpumpun asennettuna kotiin ennen paukkupakkasia tai kesähelteitä, kannattaa hankinta tehdä hyvissä ajoin. Sesonkiaikoina asennusta voi joutua odottamaan jopa kuukausia.
Vastaa