Kaupallinen yhteistyö: Vontract
Älä tee löysää sopimusta
Huono sopimus tarkoittaa rahan menoa. On tutkittu, että hyväkin sopimus useimmiten käytännössä tuottaa lopputilanteen, jossa alun perin sovitusta arvosta toteutuu vähemmän kuin 100% eli alun perin tilatuksi uskottu asia. Hyvä sopimus ja prosessi voi tuottaa esim. 95% hyödyn. Huono sen sijaan voi hukata jopa yli 20% edestä arvoa, jonka olisi pitänyt kuulua sinulle.
Syitä tähän häviöön eli sopimuksen arvonvuotoon voi olla useita.
Sopimus voi perustua valmiiseen malliin, jota ei ole tarkoitettu ko. käyttötapaukseen tai se on liian ympäripyöreä. Sopimus voi näyttää hyvältä mutta se on laadittu vain toisen osapuolen etuja ajatellen. Neuvotteluvaihe voi vesittää ja muuttaa alkuperäistä aiottua sopimusta niin, että sopimus ei enää palvele aiottua tarkoitusta. Tai jos sanktiot puuttuvat tai ovat huonot niin toinen osapuoli voi laskea voittavansa rikkomalla sopimusta ja maksamalla sanktiot. Sopimusmenettelyvaihe itsessään voi olla hukka ja haitta, joka pilaa toimintasi katetta.
Nopean ja hitaan sopimusprosessin välillä voi olla merkittävä arvoero toimijoille koska mitä isommasta kokonaisuudesta sovitaan sitä kalliimpia ovat ne päivät kun asiaa väännetään. Neuvotteluprosessin ja työkalujen puute tuottaa tarpeetonta ajankäyttöä, jota joskus ei edes osata varoa vaan sen ajatellaan kuuluvan tavalliseen työpäivään – business as usual. Huonoista tai huonosti toimivista sopimuksista seuraava huono asiakaskokemus vetää viimeisen niitin soppaan: et saakaan seuraavaa projektia jo tutulta asiakkaalta vaan joudut käyttämään monin verroin aikaa ja rahaa siihen, että etsit jostain taas seuraavan asiakkaan.
Monelle käy raksahommissa niin, että tulee tehtyä sopimus, joka on oikeastaan vain ylätason ajatus siitä mitä voisi tehdä. Ja kun paino jää sanalle voisi niin käytännössä se mitä olisi pitänyt tehdä jää loppujen lopuksi tekemättä.
No mitä tämä tarkoittaa muka käytännössä? Sitä, että kun luulit tilanneesi vaikka jonkun remontin tehtäväksi siten kuten olit kuvitellut niin et käytännössä sitten kuitenkaan saanut vietyä ajatuksiasi sopimukseen asti sillä tavalla, että toteuttava osapuoli olisi ne siitä osannut tulkita ja toteuttaa. Tai jos veitkin niin jostain syystä lopputulos ei kuitenkaan ollut ihan tarkalleen ottaen se mitä luulit tilanneesi. Kenties et ehtinyt, osannut tai jaksanut valvoa toteutusta.
Minä en enää itse kärsi tästä ongelmasta.
Kyllästyin maksumiehen ja kärsijän rooliin. Suunnittelin ja rakensin yksinkertaisen ja tehokkaan työkalun, jolla sain tekemisestä uudenlaisen raudanlujan otteen mitättömällä vaivalla. Minun sopimuksissa arvo pysyy nyt paljon paremmin kuin ennen. Oikeastaan teen jopa vähemmän työtä per sovittava asia kuin ennen ja silti lopputulos on aiempaa parempi. Muutos perustuu tähän oivallukseen: maailmassa on käytetty aivan järkyttävän suuri määrä työtä, aikaa ja rahaa siihen, että tultu tilanteeseen, jossa jokaisella on taskussaan mieletön palanen teknologiaa, minkä lisäksi on rakennettu planeetan kokoinen tietoverkko eli siis kaikki se mitä internet tänä päivänä on. Ainoa asia, joka puuttui oli täsmäsovellus eli työkalu, jolla saan hoidettua juuri sen mitä pitää saada hoidettua, jotta sopimukseni lakkasi vuotamasta.
Vedenpitävämpi sopimus tarkoittaa sitä, että asiat on yksiselitteisesti sovittu siten, että niistä ei voi erehtyä, ne on helppo hinnoitella, joku kolmas osapuoli (esim. urakkafirman työntekijä tai alihankkija) ymmärtää ne ja myöskin, että sopimus voi toimia jälkikäteen tapahtuvan tarkistamisen välineenä ja pahimmassa tapauksessa todistusaineistona riitatilanteessa.
Videosopimus ratkaisee kaikki nuo neljä olennaista asiaa yhtenä videotiedostona mikä voi kuulostaa sekä omituiselta, että mahdottomalta mutta optimaalisessa tapauksessa näin juurikin on. Kun koostat videosopimuksen työkalullamme niin käytännössä selostat videon, äänen, kuvan, piirtämisen ja osoittamisen avulla puhelimellasi työkohteessa mitä pitäisi tehdä. Valmis video on siksi tehokas keino pyytää tarjous jopa siten, että tarjouksen antaja ei ole käynyt kohteessa etukäteen. Toisekseen video muuttuu sopimukseksi kun se esimerkiksi liitetään osaksi urakkamaailma.fi sopimusta, joka hinnoitellaan, aikataulutetaan ja allekirjoitetaan. Kolmanneksi videoleike on hyvä (täydentävä)työohje kenelle tahansa, joka lopulta ohjataan tekemään varsinainen työsuorite. Neljänneksi, jos videolla näkyy ja kuuluu mitä on sovittu niin kumpi on vahvempi riitatilanteessa – video vai suullinen väite? Todennäköisesti video, jolla suulliset (ja visuaalisest) lupaukset ovat.
Video on tätä päivää.
Jos haluat, voit myös kokeilla videosopimusta liiteosana urakkamaailman sopimuspohjissa. Yllätä itsesi ja yhteistyökumppanisi tekemällä sopimus, josta osapuolet eivät halua lipsua.
Kokeile Vontractia: https://sessio.mobi
Vastaa