Keittiö on monelle meistä kodin sydän, jossa vietetään paljon aikaa. Tilan tarkoitus on ennen kaikkea olla käytännöllinen ja toimiva, jonka avulla arki rullaa helposti ja vaivattomasti.
Listasimme seitsemän yleisintä mokaa, joita keittiötä suunniteltaessa tehdään, sekä vinkkejä niiden välttämiseksi.
1. Liian vähän säilytystilaa
Keittiön suunnittelussa on tärkeää kiinnittää huomiota säilytystiloihin, kuten kaappeihin ja vetolaatikoihin. Liian vähäinen säilytystilan määrä voi johtaa sotkuiseen ja epäkäytännölliseen kokonaisuuteen.
Jos keittiö on pieni ja tilaa on vähän, kannattaa hyödyntää koko keittiön seinäpinta-ala ja sijoittaa kaappeja tai hyllyjä koko seinän korkeudelle. Korkealle sijoitettuihin kaappeihin voidaan säilöä ne tavarat ja astiat, joita ei käytetä päivittäin. Ota hyötykäyttöön myös huoneen kulmat ja nurkat.
Aloita säilytystilan suunnittelu hyvissä ajoin, jotta varmistat että keittiöön jää mahdollisimman vähän hukkatilaa. Jos säilytystilaa on liian vähän se johtaa usein siihen, että tavaroita joudutaan säilömään keittiön työtasoilla, jolloin työtilan määrä vähenee. Tarvittaessa kannattaa konsultoida ammattilaista, jotta lopputuloksesta saadaan mahdollisimman toimiva kokonaisuus.
2. Liian vähän työtasoja
Moni sortuu suunnitteluvaiheessa arvioimaan työtasojen määrän liian vähäiseksi. Erityisesti ahkerille kotikokeille ja leipojille toimivat ja riittävän tilavat työtasot ovat tärkeä elementti keittiön suunnittelussa.
Yksi yleisimmistä virheistä on, että jääkaapin tai uunin lähelle ei ole varattu tarpeeksi laskutilaa. Jääkaapin läheisyyten on syytä varata tilaa lähinnä käytönnöllisistä syistä, mutta uunin yhteyteen sijoitetut tasot ovat jo turvallisuudenkin kannalta välttämättömyys. Kuumia astioita ja uunipeltejä ei pitäisi joutua kantamaan ympäri keittiötä, vaan ne tulee saada laskettua kätevästi uunin läheisyyteen.
Hyvä tapa lisätä työtasojen määrää ja käytännöllisyyttä on asentaa keittiösaareke. Saareke mahdollistaa myös lisää säilytystilaa ja voi toimia yllättävän hyvin myös pienemmässä keittiöissä, jos se on mitoitettu oikein. Kun toiselle puolelle saareketta asetetaan istumapaikkoja, se toimii mainiosti esimerkiksi aamupalapöytänä, sekä paikkana seurusteluun silloin kun keittiössä valmistetaan ruokaa.
3. Liian vähän tilaa roskakoreille ja kierrätysastioille
Roskakorien ja kierrätysastioiden paikkojen suunnittelu jää harmillisen usein liian vähälle huomiolle ja moni joutuukin jälkikäteen hankkimaan erilaisia irtoastioita, joita sijoitellaan keittiön nurkkiin tai esimerkiksi eteiseen, kun tila ei riitä.
Pidä siis huoli siitä, että roska-astioille suunnitellaan tarpeeksi tilaa ja että jokaiselle astialle on oma, kätevä paikkansa. Arjen helpottamiseksi on myös syytä valita tarpeeksi isot astiat, jolloin erityisesti kuivien roskien kuten paperi – ja muoviroskan, tyhjennysväli pitenee.
4. Kaappien ja vetolaatikoiden epäkäytännöllinen sijoittelu
Vaikka säilytystilaa olisi suunniteltu tarpeeksi, voivat valitut ratkaisut joskus paljastua epäkäytännöllisiksi. Pahimmassa tapauksessa ovet tai vetolaatikot on asennettu niin, että avonaisina ne estävät toisten kaappien avautumisen.
Huomioi, että kaappien väliin jäävä kulkuväylä on tarpeeksi leveä, jotta esimerkiksi vastapäiset vetolaatikon saadaan aukeamaan ongelmitta. Mieti myös mihin suuntaan ovet halutaan avattavan, jotta tila on mahdollisimman toimiva.
Kaappeja suunnitellessa kannattaa pohtia tarkkaan niiden tulevaa käyttötarkoitusta, hyllyjen väliin ei kannata jättää turhaan tilaa, jos kaapissa aiotaa säilyttää vaikkapa ruokatarvikkeita tai matalia juomalaseja. Erityisesti pienissä keittiöissä kaikki tila on tärkeää käyttää hyödyksi.
5. Huono ilmanvaihto
Keittiössä leijailee paljon erilaisia tuoksuja ja hajuja, joten toimiva ilmanvaihto on erityisen tärkeää. Hyvä ilmanvaihto auttaa myös vähentämään rasvajäämiä. Tehokas, tilan tarpeisiin mitoitettu liesituuletin onkin tärkeä osa toimivaa keittiötä. Liesituuletin voidaan sijoittaa joko perinteisesti lieden yläpuolelle, tai vaihtoehtoisesti elementtiin johon liesi on asennettu, tällöin tuuletin on asennettu imemään ilmaa alaspäin.
Tasoon upotettavat liesituulettimet mahdollistavat lieden sijoittamisen kätevästi esimerkiksi keittiön keskellä sijaitsevaan saarekkeeseen, jolloin ei ole tarpeen rakentaa erikseen katosta laskeutuvaa liesituuletinta.
Useissa uudisrakennuksissa huonekorkeus on nykyään aiempaa korkeampi, joten monipuoliset ilmanvaihtoratkaisut tekevät keittiön suunnittelusta helpompaa.
6. Huono valaistus
Huono valaistus tekee keittiöstä epäkäytännöllisen. Valaistukseen tulee kiinnittää huomiota erityisesti niissä kohdissa huonetta, joita käytetään ruoan valmistukseen. Jos keittiön pintamateriaalit ovat sävyltään tummia, kasvaa valaistuksen merkitys entisestään.
Keittiöön kannattaa valita useita eri valaistuskokonaisuuksia, kuten kohdevaloja, kattovaloja, sekä keittiösaarekkeen ylle asennettuja valaisimia. Kun valaistus koostuu useista eri osista, voidaan valaistusta säätää tarpeen mukaan. Myös himmennettävät valaisimet auttavat luomaan eri tunnelmaan sopivia valaistusratkaisuja.
Tiesitkö, että myös kaappeihin ja laatikoihin voi asentaa omat kohdevalaisimet? Näin kunkin kaapin sisältö on helppo nähdä yhdellä vilkaisulla.
7. Huonosti sijoitellut pistokkeet ja valokatkaisijat
Moni harmittelee sitä, että keittiön pistokkeet ja katkaisijat eivät ole siellä missä niitä tarvitaan. Huonosti suunnitellut pistokkeiden paikat voivat johtaa epäkäytännöllisiin jatkojohtoratkaisuihin tai keittiökoneiden toimimattomaan sijoitteluun.
Mieti tarkkaan missä kohtaa keittiötä pistokkeita tullaan tarvitsemaan, jotta keittiö palvelee parhaiten sen käyttötarkoitusta ja varmista suunnitteluvaiheessa, että toivomasi paikat ovat tarvittavien sähköasennuksia koskevien säädösten mukaisia.
Halutessa pistorasioita voidaan kytkeä myös esimerkiksi kattoon, lattiaan, tai saarekkeeseen. Pohdi haluatko pinta-asennetut vai uppoasennetut pistorasiat, sekä asennetaanko kaksiosaisia vai yksiosaisia rasioita, vai kumpiakin.
Pistorasioita ja valokatkaisimia on olemassa useissa eri malleissa ja väreissä. Sähkökalusteet kannattaa siis valita niin, että ne istuvat hyvin muuhun sisustukseen. Esimerkiksi retrot sähkökalusteet ovat lähiaikoina kasvattaneet suosiotaan. Saatavilla on myös erilaisia älyratkaisuja, jotka auttavat säästämään sähköä.
Vastaa