Toimistotyöhön tottuneet ihmiset voivat kokea haastavana työnteon siirtymisen kotiin. Arkiset asiat haittaavat ja keskeyttävät työntekoa, ja joskus kotoa ei yksinkertaisesti löydy käytännöllistä paikkaa työnteolle. Näihin ongelmiin on etätöiden lisääntyessä löytynyt mitä luovimpiakin ratkaisuja. Alta löydät vinkkejä ja ideoita työtilan suunnitteluun ja toteuttamiseen kotona.
Erittele työ- ja vapaa-aika myös kotona
Jos asunnosta ei löydy erillistä tilaa työnteolle, erittele työtila muusta huoneesta sijoittamalla nurkkaus poispäin muusta huoneesta. Tällä tavalla fokus säilyy työssä helpommin ja työ ja vapaa-aika erottuvat. On myös hyvä idea miettiä väliseinän rakentamista, jos olemassa oleva tila on tarpeeksi iso. Jos yhdellä seinällä saat erotettua tilan muusta huoneesta ja luotua pienen työnurkkauksen asuntoon. Tällaisessa ratkaisussa kannattaa pitää huoli että myös työnurkkauksessa on lähettyvillä ainakin yksi pistorasia. Työ- ja vapaa-ajan erottelua auttaa myös se että työpäivän päätteeksi saat piilotettua työtavarat ja paperit piiloon. Järjestä siis erillistä säilytystilaa työtavaroille. Alla olevan kuvan työnurkkauksen saa helposti ”purettua” töiden päätteeksi niin että pöytätaso näyttää olevan vain osa keittiötä.
Kaappi-toimisto
Etätyötrendin myötä mitä luovemmat ratkaisut työtilan suhteen ovat nähneet päivänvalon. Jotkut etätyön suosijat ovat muuttaneet esimerkiksi kaapin työtilaksi, lisäämällä kaappiin pöytätason. Työtila ja työvälineet saadaan piiloon sulkemalla kaapin ovet työpäivän päätteeksi.
Hyödynnä luonnonvalo
Jos mahdollista, työtila kannattaa sijoittaa paikkaan mihin luonnonvalo tulee sisään. Työtilan toimiva valaistus on tärkeää ja luonnonvalo piristää työpäivää.
Työskentele kokonaan eri rakennuksessa
Työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan voi olla haastavaa, varsinkin jos työnteko on siirtynyt kotiin. Harkitse työtilan siirtämistä pois kotoa, esimerkiksi autotalliin tai pihavarastoon, jos nämä paikat soveltuvat työn tekoon.
Tuo ulkoilman tuntua sisälle
Vietämme normaalisti 8 tuntia päivästä töiden parissa ja monella voi tuntua että työpäivän aikana seinät kaatuvat päälle, varsinkin jos työtilassa ei ole ikkunaa ulos. Lisäämällä työtilaan kasveja, tai vaikka maisemataulun, saat työtilaan ulkotilojen tuntua.
Älä pelkää värejä
Lisää energisiä värejä työtilaan piristämään työpäiviä ja edistämään jaksamista. Sinisen värin on taasen tutkittu vaikuttavan ihmisiin rauhoittavasti.
Joustavat kalusteet
Joustavilla kalusteilla työtilan paikkaa saa vaihdettua lennosta. Valitse esimerkiksi pöytä ja tuoli joissa on rullat alla, jolloin voit helposti siirtää työtilaa paikasta toiseen.
Vapaa tila hyötykäyttöön
Jos asunnostasi löytyy tila jota ei voi hyödyntää muuten, jo pienikin tila on suhteellisen helppo muuttaa työtilaksi. Työtilan luomiseen tarvitset minimissään pöytätason, tuolin, valaistuksen ja lähellä olevan sähköpistokkeen. Valitse mahdollisimman kevyt pöytätaso ja tuoli, jos haluat että työtilaan ei kiinnitetä liikaa huomiota. Alla olevassa ratkaisussa työtila on luotu portaikon alle, vapaaseen tilaan joka on muuten suhteellisen vaikea hyödyntää.
Sisäilman laatu ja riittävä ilman vaihtuvuus
Jaksamisen kannalta sisäilman laatu ja vaihtuvuus ovat merkittäviä tekijöitä. Jos mahdollista, sijoita työtila avattavan ikkunan lähettyville, jotta saat tarvittaessa raitista ilmaa ikkunan kautta. Hyvän sisäilman takaat huoltamalla ilmanvaihtojärjestelmän säännöllisesti. Myös erilliset ilmanpuhdistimet ja kasvit puhdistavat sisäilmaa.
Muista mikrotauot
Työn siirtyessä kotiin pienten mikrotaukojen pitäminen voi helposti unohtua, kun ympärillä ei ole keskustelukumppaneita tai kahvitaukojen pitäjiä. Mikrotaukoja suositellaan pitämään jopa puolen tunnin välein ja irtautumaan tietokoneen ruudusta edes puoleksi minuutiksi kerrallaan. Mikrotauot edistävät keskittymistä, rauhoittumista ja palautumista. Jos työtilastasi löytyy esimerkiksi ikkuna katso siis ulos vähintään puolen tunnin välein.
Vastaa