Taloyhtiön asukas ei aina ole täysin perillä, miten vastuut ja velvollisuudet jakautuvat osakkeenomistajan ja taloyhtiön kesken. Kokosimme tietopaketin taloyhtiön asukkaille ja osakkeenomistajille.
Milloin ilmoitan remontistani taloyhtiölle
Asunto-osakeyhtiölaissa on määritelty, milloin osakkeenomistajan on ilmoitettava huoneistossa tehtävästä kunnossapitotyöstä taloyhtiölle. Ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat remontit, jotka vaikuttavat tavallisia pintaremontteja pidemmälle, esimerkiksi vesieristykseen, kiinteisiin sähköjohtoihin, ilmanvaihtoon tai kantaviin rakenteisiin. Tapetointi, kylpyhuoneen pintojen uusiminen ja keittiökalusteiden vaihtaminen taas ovat remontteja, joita ei tarvitse taloyhtiölle ilmoittaa. Ilmoitusvelvollisuus osakkeenomistajan ja tämän vuokralaisen välillä vaihtelee sopimuksen mukaan.
Taloyhtiö puolestaan on velvollinen ilmoittamaan osakkeenomistajalle remonteista, jotka vaikuttavat huoneiston käyttämiseen.
Lue täältä lisää remontin ilmoittamisesta taloyhtiössä.
Vastuunjako osakkeenomistajan ja taloyhtiön kesken
Remontointivastuun jakautuminen osakkeenomistajan ja taloyhtiön kesken noudattelee suurin piirtein jakoa ilmoitusta vaativien ja vaatimattomien urakoiden välillä. Osakkeenomistaja on pääosin vastuussa huoneiston sisäpintojen remontoinnista, kun taas taloyhtiön vastuulla ovat pääosin rakenteet, vesi, sähkö ja ilmanvaihto.
Monessa asunnon suuremmassa remontissa, kuten vesivahingon aiheuttamassa kylpyhuoneremontissa vastuu kustannuksista jakautuu taloyhtiön ja osakkeenomistajan kesken. Tarkemmat tiedot vastuunjaosta kannattaa lukea täältä.
Huolehdi kilpailutuksesta
Taloyhtiöremontin huolellinen kilpailuttaminen voi tuoda kymmenien prosenttien säästöt taloyhtiölle, joten vastuuntuntoisen taloyhtiön hallituksen on nähtävä tarpeeksi vaivaa kilpailutuksessa. Pelkkä edullinen urakkahinta ei saa ratkaista valintaa, vaan on myös selvitettävä miten toteutettu remontti vaikuttaa taloyhtiön pitkäaikaisiin kustannuksiin. Urakoitsijan käyttämät menetelmät ja taustatiedot on siis hyvä selvittää ennen lopullista valintaa.
Suuremmissa taloyhtiöissä ammatti-isännöitsijä on yleensä hyvin perillä kilpailutusasioissa, mutta pienemmissä hallinnolliset asiat hoidetaan asukkaiden kesken. Katso tästä tarkemmat vinkkimme pientaloyhtiöremontin kilpailuttamiseen.
Vastaa