Talon rakentaminen on monen suomalaisen haave, ja moni pohtii, kannattaisiko talo rakentaa itse vai ostaa valmis talopaketti. Asiaan ei ole yksiselitteistä oikeaa vastausta, sillä molemmat vaihtoehdot tarjoavat omat etunsa.
Säästääkö rakentamalla talon itse?

Talon rakentaminen omin voimin voi kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta, ja moni ajattelee, että itse rakennettu talo tulee halvemmaksi kuin talopaketin ostaminen. On hyvä huomioida, että rakentaminen on aikaa ja voimia vievä projekti, joka kestää yleensä vähintään vuoden. Työn ohella rakentaminen voi olla monelle mahdoton yhtälö, minkä vuoksi moni päätyykin talopaketin ostamiseen. Mikäli rakennusprojektiin ryhtyy, laadukkaan ja hyvin toteutetun lopputuloksen varmistamiseksi siihen kannattaa varata vähintään pari vuotta aikaa.
Talon rakentamisessa tulee ottaa huomioon monta osa-aluetta, kuten talon suunnittelu materiaaleineen ja energiaratkaisuineen, budjetti, lupahakemukset, rahoitussuunnitelma sekä tarvittaessa ulkopuolisten palveluiden hankkiminen. Ellei rakentamisesta ole aikaisempaa kokemusta, kokonaisuuden hahmottaminen ja budjetissa pysyminen voi olla haastavaa.
Rakennusmateriaalien hankkiminen itse ei välttämättä takaa halvempia hintoja, sillä talotehtaat saavat usein materiaalinsa edullisemmilla sopimushinnoilla. Rakennustyömaalle tarvitaan myös oikeanlaiset työvälineet, joiden hankkiminen tai vuokraaminen tuo lisäkustannuksia. Myös omalle työlle tulisi laskea arvo, ellei rakentamista tehdä pelkkänä vapaa-ajan harrastuksena.

Talon rakentamisprojektiin lähtemistä kannattaa harkita siis tarkoin, ja oman osaamisen sekä voimavarojen arvioiminen kannattaa tehdä huolellisesti riskien välttämiseksi.
Talopaketti – nopea ja helppo vaihtoehto?
Talopaketti tarjoaa nopean vaihtoehdon kodin rakentamiseen. Useimmiten talopaketit saadaan valmiiksi puolen vuoden sisällä, ja täysin muuttovalmiit talopaketit voivat valmistua vain muutamassa viikossa.
Talopaketin ostaminen helpottuu, kun ensin pohtii, haluaako itse osallistua rakentamiseen vai valita täysin valmiin, avaimet käteen -ratkaisun. Esimerkiksi kevyemmät työt, kuten sisätilojen viimeistely tai työmaasiivous ovat helpompia tehtäviä, jotka hoituvat ilman rakennuskokemusta. Talotehtaat voivat usein hoitaa koko rakennusprojektin, ja samalla he vastaavat myös rakennuksen lopputuloksesta. Parhaimmissa tapauksissa omakotiasujan tehtäväksi voi jäädä pelkkä käyttöönottokatselmuksen tekeminen.

Talopakettien vertailu voi olla vaikeaa ilman rakennusalan ammattitaitoa, sillä sisällöt voivat poiketa huomattavasti toisistaan. Sopimukset kannattaa käydä aina huolellisesti läpi, sillä pakettiratkaisusta huolimatta monet asiat voivat jäädä asiakkaan vastuulle, kuten rakennuslupamaksut, maansiirtotyöt, liittymämaksut ja talon ulkomaalaus. Myös kodinkoneiden, kalusteiden ja pintamateriaalien kustannukset eivät yleensä sisälly talopaketin hintaan, vaan ne tulee budjetoida erikseen.
Usein talopaketteihin halutaan tehdä jonkinlaisia muutoksia, kuten pintamateriaalien vaihtamisia tai talomallin räätälöintiä. Kaikki valinnat kannattaa varmistaa heti suunnitteluvaiheessa, sillä myöhemmässä vaiheessa tehdyt muutokset ovat yleensä kalliimpia.
Kun valitaan talopaketti, työ voidaan ulkoistaa ammattilaisille, jotka hoitavat projektin alusta loppuun usein kiinteällä hinnalla, mikä vähentää kustannusten kasvun riskejä. Rakennusyritykset auttavat yleensä myös rakennuslupien ja muiden hallinnollisten asioiden, kuten viranomaisvalvonnan hoidossa, mikä tekee rakennusprojektista sujuvamman ja vaivattomamman vaihtoehdon.
Vastaa