Kesä ja helteet lähestyvät ja ajatus pulahtamisesta paljuun kuuman päivän jälkeen houkuttaa varmasti meistä monia. Tämänkertainen kirjoituksemme käsittelee paljuja eli kylpytynnyreitä ja antaa vinkkejä paljun rakentamiseen omalle pihalle.
Suunnittele huolella
Ennen paljun hankintaa on hyvä huomioida ainakin seuraavat asiat:
-Etsi tarpeeksi iso, tasainen ja tukeva paikka – ota paikan valinnassa huomioon myös se, että veden tyhjentäminen ei aiheuta ongelmia.
-Katso että myös kamiinalle on tasainen ja tukeva alusta.
-Älä unohda paloturvallisuusmääräyksiä- kamiinan piipun turvaetäisyys kaikkiin palaviin rakenteisiin (myös kasvillisuuteen) tulee olla vähintään 3m.
-Pohdi tarvitsetko paljulle lisävarusteena kannen – kansi auttaa pitämään roskat poissa ja kun kanneksi valitaan eristekansi, auttaa se pitämään veden lämpimänä sillä aikaa, kun siellä ei kylvetä.
Huom! Taloyhtiössä asuessasi muista pyytää lupa ennen paljun asentamista. Esimerkiksi rivitaloasunnon takapiha voi tuntua paikalta johon ei tarvitsisi lupia pyydellä, mutta tosiasiassa takapihat kuuluvat useimmiten taloyhtiön hallintaan. Vaikka piha olisikin osakkeenomistajan hallinnassa, tulee töistä silti aina tehdä muutostyöilmoitus.
Paljun asennus
Varsinkin muovinen ja kevytrakenteinen kylpytynnyri on tyhjänä suhteellisen helppo kuljettaa ja liikutella paikoilleen. Palju tulee aina nostaa ilmaan pohjasta tukien ja asettaa varovasti sille varatulle, tasaiselle alueelle. Kestävän alustan saa helposti esimerkiksi sorapedistä, betonivalusta tai laudoista. Nurmikolle paljua ei tule koskaan asentaa, sillä täyden paljun paino aiheuttaa melko varmasti painumista pehmeään maaperään.
Jos asennat paljun itse, lue valmistajan ohjeet huolellisesti ja noudata niitä.
Useimmat valmistajat sekä jälleenmyyjät tarjoavat myös paljunasennuspalveluita. Asennus on suurimmassa osassa malleista suhteellisen yksinkertainen projekti, eikä vie ammattilaiselta kuin tunnin tai pari.
Ensimmäisellä käyttökerralla varmista kaikkien osien toimivuus, kuten kamiinan kiinnitysputkien liitosten pitävyys. Tarkista myös pohjatulpan istuvuus sekä venttiilin sulkeutuminen, jotta vettä ei pääse valumaan pois altaasta.
Paljuihin on saatavilla paljon erilaisia sen käyttöä helpottavia lisävarusteita, harkitse siis esimerkiksi paljuun nousemista helpottavia rappuja, vedenlaatua testaavia allastestereitä, mukavuutta lisääviä juomatelineitä, eristävää kantta tai vaikkapa tunnelmaa luovia led-valoja.
Palju ei ole vain kesän ilo
Moni laittaa paljun talveksi talviteloille, varsinkin jos se on sijoitettu mökin tai loma-asunnon yhteyteen. Paljusta voi kuitenkin olla iloa myös muina vuodenaikoina, erityisesti jos se on asennettu katoksen alle tai terassin yhteyteen. Käyttöä voi siis halutessa jatkaa vaikkapa vuoden ympäri.
Riskit
Paljun aiheuttamat riskit on helppo minimoida, kun käyttöohjeita noudatetaan asianmukaisesti ja altaan kunnossapidosta huolehditaan säännöllisesti. Muista kuitenkin kiinnittää huomiota näihin seikkoihin:
-Allas sisältää täytettynä suuren vesimäärän, joka voi olla riski sitä ympäröiville rakennuksille. Pidä siis huoli siitä, että palju pysyy toimintakuntoisena, eikä vesi pääse valumaan ulos.
-Paljut lämmitetään useimmiten kamiinan avulla, mikä aiheuttaa omat riskinsä paloturvallisuudelle. Noudata siis paloturvallisuusmääräyksiä tarkkaan.
-Kamiinaa ei koskaan tule sytyttää silloin kun vesisäiliö on tyhjä tai puolillaan, sillä se aiheuttaa muoviosien sulamisen. Aloita lämmitys vasta siinä vaiheessa kun palju on täytetty vedellä.
Vastaa