Kaikki jotka ovat joskus sisustaneet tai remontoineet, tietävät kuinka aikaa vievää ja haastavaa se voi olla. Valitut värit eivät istukaan tilaan toivotulla tavalla tai tehdyt huonekaluvalinnat kaduttavat.
Teknologia on onneksi avannut uusia ovia kodin sisustuksen ja remontoinnin suunnitteluun. Tässä artikkelissa avaamme 3D mallinnuksen ja AR-teknologian mahdollisuuksia.
Sovellusten avulla kuka tahansa voi luoda 3D mallin
3D mallit ovat viime vuosikymmeninä kasvattaneet hurjasti suosiotaan suunnittelutyössä. Aiemmin ohjelmat ovat olleet lähinnä alan ammattilaisten käytössä, mutta älylaitteiden vallattua markkinat, ovat ne nyt tavoittaneet myös tavallisen kuluttajan. Markkinoilla onkin saatavilla useita erilaisia sovelluksia, joita voidaan hyödyntää sisustussuunnittelussa.
Osaavimmat käyttäjät voivat suunnitella jopa kokonaisia huonekokonaisuuksia oman älylaitteensa avulla. 3D-mallintaminen helpottaa mittasuhteiden hahmottamista ja on huomattavasti nopeampaa toteuttaa, kuin vaikkapa käsintehdyt piirrokset. Mallintamisessa käyttäjä voi helposti ja nopeasti testata miten esimerkiksi erilaiset väri- tai materiaalivaihtoehdot istuvat tilaan.
Sovellusten avulla käyttäjä pääsee lisäksi kommunikoimaan muiden kanssa ja se onkin oiva kanava saada uusia ideoita ja inspiraatiota oman kodin suunnitteluun.
Suunnittelussa voidaan käyttää yleisesti saatavilla olevia sovelluksia, kuten esimerkiksi Home Design 3D:tä, Planner 5D:tä tai SmartDraw:ia. Markkinoilta löytyy sekä ilmaisia, että maksullisia sovelluksia niin harrastelijoille kuin alan ammattilaisillekin. Lisäksi monet yritykset, kuten vaikkapa Ikea, ovat lanseeranneet omia sovelluksiaan.
AR eli Augmented Reality tai lisätty todellisuus
AR mahdollistaa tietokoneella luodun grafiikan asettamista todellisuudessa kuvattuun kuvaan. Sisustamisessa tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjä voi esimerkiksi kokeilla sopiiko jokin huonekalu hänen kotiinsa kuvaamalla huoneen ja asettamalla huonekalun kuvaan älylaitteelle ladatussa sovelluksessa.
Useat yritykset hyödyntävät jo nyt AR-teknologiaa markkinoidessaan omia tuotteitaan ja ovatkin kehittäneet joko erillisiä AR-sovelluksia tai integroineet toiminnon verkkokauppansa yhteyteen. Näin asiakas pääsee testaamaan tuotteita suoraan omalta kotisohvaltaan.
Erityisesti isojen huonekalujen hankinnan yhteydessä tekniikka avaa aivan uusia mahdollisuuksia. Harva yritys antaa esimerkiksi kokeilla useaa eri sohvaa kotioloissa, puhumattakaan siitä kuinka aikaa vievää sohvien sovittelu olisi asiakkaalle. Aiemmin asiakas on siis joutunut turvautumaan omaan arvioonsa siitä sopiiko jokin huonekalu juuri heidän kotiinsa. AR-sovelluksella käyttäjä pääsee kuitenkin testaamaan vaikkapa kymmentä eri sohvaa, pöytää tai hyllyä, yhden illan aikana.
Tekniikkaa käyttää hyväkseen myös monet muut alat, tunnetuimpana näistä lienee peliala, jossa erilaisia AR-teknologiaan perustuvia pelejä tulee markkinoille jatkuvasti lisää. Lisäksi AR on mahdollistanut esimerkiksi silmälasien tai muiden asusteiden testaamisen kotoa käsin.
Termejä:
AR= Todellisuuteen lisätään joitakin digitaalisesti suunniteltuja elementtejä. Käytössä useimmiten älypuhelimella.
VR= Kokonaisvaltainen virtuaalitodellisuus-kokemus, joka eristää käyttäjänsä todellisesta maailmasta. Käytetään yleensä erillisten VR-lasien kautta.
MR= AR ja VR yhdistelmä, jossa käyttäjä voi yhdistellä digitaalisia elementtejä todelliseen maailmaan. Elementit on siis suunniteltu niin, että ne voidaan ankkuroida todelliseen ympäristöön.
Vastaa