Energiahintojen nousun sekä ympäristötietoisuuden lisääntymisen myötä yhä useampi pohtii aurinkopaneelien asennuttamista oman kodin yhteyteen. Aurinkopaneeli onkin oiva keino pyrkiä kohti energiatehokkaampaa asumista.
Kevään kolkutellessa ovella ja lumien sulaessa katoilta, on hyvä aika alkaa pohtia kennojen asentamista.
Vaikka pohjoisen sääolosuhteet ja valonmäärä luovat omat haasteensa aurinkosähköjärjestelmille, voi oikein mitoitettu aurinkosähköjärjestelmä luoda talouteen huomattaviakin säästöjä.
Sähköverkkoon kytketty järjestelmä vai oma saareke?
Aurinkosähköjärjestelmä voidaan joko kytkeä valtakunnalliseen sähköverkkoon tai se voidaan asentaa omana, sähköverkosta erillisinä saarekkeenaan.
Saarekkeellisten järjestelmien hankkiminen on yleistä esimerkiksi mökeillä, joissa ei ole sähköliittymää. Muissa tapauksissa aurinkosähköjärjestelmä liitetään lähes poikkeuksetta yleiseen sähköverkkoon. Tällöin kiinteistön omistaja siirtyy automaattisesti sähkönostajaksi, kun kulutus ylittää oman tuotannon.
Järjestelmä tulee mitoittaa vastaamaan kohteen tarvetta
Järjestelmän kokoa suunnitellessa tulee huomioida kohteen ominaisuudet, kuten asunnon ja katon neliöiden määrä, sähkön kulutus sekä lappeen suunta aurinkoon nähden. Oikein mitoitettu järjestelmä voi kesäkaudella tuottaa jopa 80 % – 100 % sähkönkulutuksesta.
Liian isoksi aurinkosähköjärjestelmää ei kannata mitoittaa, sillä se kasvattaa alkuinvestointia eikä ylijäämäsähkön myymisestä saa kuin nimellisen korvauksen. Lisäksi talvikautena tuotanto on vähäistä, jolloin ylimääräisen sähkön myynnistä ei hyödy edes nimellisesti.
Vältä varjoisaa sijaintia
Paneelien suuntaaminen vaikuttaa huomattavasti tuotettavan energian määrään, aurinkopaneelit eivät nimittäin luonnollisesti viihdy varjossa. Vaikka itse katto osoittaisikin hyvin aurinkoon, tulee huomioida myös lähellä olevat rakennukset sekä puut, jotka voivat luoda katolle varjoja.
Parhaita ilmansuuntia aurinkopaneeleille ovat etelä, koillinen ja kaakko, mutta myös itä ja länsi yltävät hyviin lukemiin.
Tarkasta katto ennen asennusta
Ennen järjestelmän asennusta on tärkeää kartoittaa katon kunto ja teettää mahdollinen kattoremontti ennen asentamisen aloittamista. Kaikki tarvittavat katon huoltotoimenpiteet on myös syytä toteuttaa ennen projektin aloittamista.
Aurinkopaneelilla on pitkä käyttöikä
Aurinkopaneelit ovat lähes huoltovapaita ja niiden käyttöikä on parhaimmillaan useita kymmeniä vuosia. Useimmat valmistajat antavat tuotteilleen 25 vuoden tehotuottotakuun.
Nykyaikaisten paneelien rakenne on hyvin stabiili ja ne on suunniteltu kestämään luonnon kulutusta, ilman että niiden teho heikkenee.
Ainoa toimenpide, joka paneeleille on hyvä säännöllisesti tehdä on pesu ja lianpoisto. Pesua varten riittää hyvin lämmin vesi ja pesusieni. Kennoilta tulee myös säännöllisesti poistaa mahdolliset lehdet tai muut roskat. Puhdas kenno tuottaa paremmin aurinkoenergiaa.
Talvella on syytä muistaa poistaa kennojen päälle kasautuva lumi, jotta myös talven aurinkoiset päivät saadaan hyödynnettyä mahdollisimman hyvin.
Oikein mitoitettu järjestelmä on kustannustehokas, ympäristöystävällinen ja pitkäikäinen valinta!
Vastaa