Hyväkuntoinen julkisivu parantaa rakennuksen ulkonäköä sekä suojaa samalla taloa sään vaikutuksilta. Julkisivumaalaus on iso projekti, joka on hyvä suunnitella etukäteen huolellisesti. Hyvä etukäteisvalmistelu, sopivat maalit, optimaalinen sää ja laadukas toteutus varmistaa onnistuneen lopputuloksen.
Kevät ja alkukesä ovat yleensä parhaimmat maalausajankohdat sääolosuhteiden puolesta, mutta myös loppukesällä julkisivumaalauksen ehtii suorittaa erinomaisesti ennen syksyn sateita.
1. Suunnittele ja tarkista julkisivun kunto
Julkisivun maalaus voi kestää useita päiviä, joten sen toteutus kannattaa suunnitella huolellisesti etukäteen. Esimerkiksi pitkä sadejakso voi estää maalausprojektin toteuttamisen.
Maalausurakoitsijat ovat kiireisimmillään kesällä, joten tiettyyn hetkeen suunniteltu maalaus ei välttämättä ole mahdollista toteuttaa haluttuna ajankohtana. Mikäli maalausprojektissa halutaan käyttää ulkopuolisia apukäsiä, urakoitsijat onkin hyvä kilpailuttaa jo hyvissä ajoin ennen suunniteltua maalausajankohtaa.
Vuokraa myös nosturi tai telineet hyvissä ajoin, kesä on kiireistä aikaa myös vuokraamoissa. Osta tarvittavat työvälineet etukäteen ja varmista oikeaoppinen maalaustekniikka, mikäli viimeisestä maalauskerrasta on vierähtänyt tovi.
Varmista myös julkisivun kunto – vaatiiko pinta vanhojen maalikerrosten poistamisen vai riittääkö pelkkä seinäpintojen pesu ennen maalausta.
Lue myös: Mitä maksaa ulkomaalaus?
2. Valitse sopiva maali ja väri
Valitse talon pinnalle sopiva maali ja väri etukäteen sekä varmista, että maalia on riittävä määrä samasta sävyerästä. Selvitä, minkälaisella tuotteella ulkovuori on aikaisemmin käsitelty, sillä uusi pintakäsittely on suositeltavaa tehdä vastaavanlaisella aineella.
Huomioi, että vesiohenteinen maali vaatii noin kahden tunnin kuivumisajan, kun taas öljymaalin kuivuminen vie vähintään vuorokauden. Mikäli olet aikeissa maalata julkisivun eri värillä tai värisävyllä, varmista, että asuinalueen kaava sallii muutoksen ja että uusi väri peittää vanhemman sävyn.
3. Pohjamaali suojaa julkisivua
Pohjamaali suojaa talon julkisivua, ehkäisee veden imeytymistä rakenteisiin sekä antaa maalauksille pidemmän huoltovälin. Kun olet maalannut pohjamaalin, pintamaali tarttuu paremmin julkisivun pinnalle. Pohjamaali on erityisen tärkeä uudelle, käsittelemättömälle puupinnalle.
4. Maalaa vain kuivalle ja puhtaalle pinnalle
Ennen kuin maalausprojekti alkaa, tulee varmistaa, että maalattava pinta on täysin kuiva ja puhdas. Mikäli pinta ei ole riittävän kuiva, maali ei kiinnity kunnolla alustaan ja se voi alkaa irtoilla. Runsaiden sateiden tai seinänpesun jälkeen seinien tulee antaa kuivaa riittävän pitkään.
Julkisivun pinta tulee olla puhdas ennen maalaamista. Puhdista seiniltä liat, epäpuhtaudet ja homeet, jotta maali voi kiinnittyä puhtaaseen pintaan kestävästi.
Lue myös: Terassin öljyäminen – Katso hinta ja vinkit!
5. Huomioi sää ja ilmankosteus
Yksi tärkeimmistä asioista maalausprojektiin ryhtyessä on sääolosuhteet. Julkisivumaalaukseen sopivin sää on pilvipoutainen ja lämmin päivä. Tällöin maali voi kuivua tasaisesti ja työjäljestä tulee tasainen sekä siisti.
Liian lämmin sää voi kuivattaa maalipinnan liian nopeasti, jolloin maalipinta voi kiinnittyä huonosti tai lopputuloksesta voi tulla epätasainen. Maalaus liian kuumalla säällä voi aikaansaada maalin kuplimaan. Mikäli hellejaksot ovat pitkiä eikä maalausta voi lykätä, on järkevintä aloittaa maalaus varjon puolelta.
Mikäli olet aikeissa toteuttaa julkisivun maalauksen vasta loppusyksyllä, huomioi, että lämpötilan tulisi olla vähintään +5 astetta sekä maalauksen että kuivumisen aikana. Jotkut maalit voivat vaatia lämpimämmän lämpötilan, joten käsittelyolosuhteet onkin hyvä varmistaa aina maalia ostaessa myyjältä.
Viimeisimpänä, varmista, että suhteellinen ilmankosteus on alle 80 % maalauksen ja maaliin kuivumisen aikana. Suhteellisen ilmankosteuden voi varmistaa useilta sääpalveluiden sivuilta. Mikäli ilmankosteus on liian korkea ja lämpötila viileä, vaikuttavat ne heikentävästi maalikalvon pintaan, mikä voi näkyä myöhemmin halkeilevana maalipintana.
Vastaa