Suomalaiset viettävät yhä enemmän aikaa kodeissaan. Sisäilman laatu on tärkeää paitsi terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, sillä on vaikutus myös rakennuksen säilymiseen. Ilmanvaihdon säännöllisillä huoltotöillä ja sisäilmatutkimuksella varmistat kotisi sisäilman hyvän laadun.
Huolehdi toimivasta ilmanvaihdosta
Kodin ilmanvaihtojärjestelmä vaatii säännöllistä kunnossapitoa, jotta sisäilman laatu pysyy hyvänä. Ilmanvaihtojärjestelmän huoltoa ei voi tehdä itse, mutta suodattimet on tärkeää vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Lisäksi ilmanvaihtoventtiilit tulee puhdistaa säännöllisesti. Liesituulettimen suodatin kannattaa myös pestä monta kertaa vuodessa.
Ammattilaisilla teetetty ilmanvaihtokanavien puhdistus tulee ilmanvaihtojärjestelmästä riippuen tehdä noin 3-10 vuoden välein. Koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä tulee puhdistaa useammin kuin painovoimainen tai huippuimurilla toimiva ilmanvaihtojärjestelmä.
Ilmanvaihtokanavien puhdistus maksaa työn laajuudesta riippuen muutamista satasista ylöspäin. Voit tutustua ilmanvaihtokanavien puhdistusten esimerkkihintoihin täällä.
Sisäilmatutkimus
Sisäilmatutkimus on hyvä teettää silloin, kun epäillään sisäilman laatua. Merkkejä huonosta ilmanlaadusta ovat esimerkiksi rakennuksen käyttäjien oireilu tai sisäilman kummallinen haju. Sisäilmatutkimus tehdään ottamalla ilmanäytteitä, joista mitataan mikrobikasvustot tai kosteuspitoisuus.
Pahimmillaan huono sisäilma lisää riskiä sairastua astmaan sekä huonontaa elämänlaatua. Lue lisää sisäilmatutkimuksista täältä.
Otsonointi ei ratkaise sisäilmaongelmia
Otsonointia markkinoidaan joskus virheellisesti ratkaisuna sisäilman terveyshaittojen poistamiseksi. Todellisuudessa otsonointi ei kuitenkaan vaikuta sisäilman hiukkasiin, kuten eläinpölyyn tai home- ja bakteerikasvustoihin. Pahimmillaan otsonoinnilla voi olla jopa haitallinen vaikutus sisäilman laatuun kosteusvauriokohteissa. Otsonointi voi aiheuttaa myös muita terveyshaittoja.
Parhaiten otsonointi toimii tehokkaana hajunpoistajana. Otsonointia voidaan käyttää esimerkiksi tupakanhajun tai tulipalon jälkeisten savuhaittojen lievittämiseen. Otsonointi tulee kuitenkin aina teettää riskit ymmärtävällä ammattilaisella sivutuotteena tulevien terveyshaittojen välttämiseksi.
Lue lisää otsonoinnista ja sen riskeistä.
Lue lisää aiheesta
Ilmanvaihtokanavien puhdistuksen hinta
Sisäilmatutkimuksen tilaaminen
Sisäilman laatu – puhdas sisäilma
Vastaa