Katto on yksi kodin tärkeimmistä rakenteista, ja sen kunto vaikuttaa suoraan sekä asumismukavuuteen että rakennuksen arvoon. Vaikka kattomateriaalit ovat pitkäikäisiä, niiden kuntoa tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta mahdolliset ongelmat voidaan havaita ajoissa. Kattoremonttia ei kannata lykätä liian pitkälle, sillä pienetkin vauriot voivat ajan myötä johtaa suuriin korjauskustannuksiin.
Seuraavien merkkien avulla voit arvioida, onko kotisi katto remontin tarpeessa:
1. Katon ikä ja pintamateriaali
Kattoremontin tarvetta ei voida määritellä pelkästään katon iän perusteella, sillä uudempikin kattomateriaali voi kulua tavallista nopeammin sääilmiöiden ja ulkoisten rasitusten vuoksi. Katon käyttöikään vaikuttaa myös vesikatteen materiaali ja sen sopivuus talon rakenteisiin.

Kestävin kattomateriaali on peltikatto, joka voi hyvin hoidettuna kestää jopa 100 vuotta. Bitumi- eli huopakaton käyttöikä vaihtelee 15–30 vuoden ja tiilikaton 50–100 vuoden välillä. Teknisen käyttöiän ylittänyt katto on aina riski erilaisille vaurioille, kuten esimerkiksi kattovuodoille.
2. Talon sijainti
Aukealla sijaitseva talo kokee vähemmän ulkoisia rasitteita kuin metsän ja puiden läheisyydessä oleva rakennus. Puusta putoavat märät lehdet ja neulaset sekä puiden varjot voivat ylläpitää kosteutta, mikä haurastuttaa katon pintaa.
3. Näkyvät merkit vaurioista
Katon pinnalla voi näkyä merkkejä vaurioista, kuten kulumaa, ruostetta tai painaumia. Pienet pintavauriot voidaan korjata usein pinnoitteen avulla tai yksittäisten elementtien vaihtamisella. Jos pesu ja pinnoitus eivät auta pitämään kattoa puhtaana, voi kattoremontti olla ajankohtainen.

Suuremmat painaumat vesikaton pinnalla voivat olla merkki kattorakenteen heikkoudesta tai vauriosta. Likaantunut katto sitoo kosteutta, ja ruostumisen sekä haurastumisen myötä vesi voi päästä valumaan katon läpi sisärakenteisiin. Painautunut katto voi lopulta romahtaa, mikä johtaa kalliisiin korjaustöihin.
4. Kattovuoto
Kattovuoto on selvin merkki kattoremontin tarpeesta. Jos kodissa on sattunut laajempi kattovuoto tai vesi on päässyt sisätiloihin asti, pelkän kattoremontin lisäksi voidaan joutua tekemään mittavampia korjaustöitä.
5. Katon kuntotarkastus
Katon kuluminen on aina talokohtaista, ja sen kunto kannattaa tarkistaa vähintään kerran vuodessa. Paras ajankohta kattotarkastukselle on keväällä, kun lumet ovat sulaneet, sekä syksyllä ennen talvipakkasten alkamista.
Jos kuntotarkastusta ei pysty tekemään itse, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Asiantuntija osaa arvioida katon kunnon ja suositella tarvittavat huoltotoimenpiteet sen ylläpitämiseksi. Kuntotarkastuksessa arvioidaan vesikaton lisäksi mm. sadevesijärjestelmät, liitokset ja läpiviennit.

Kesä on kattoremontin sesonkiaikaa
Vaikka kattoremontteja voidaan tehdä ympäri vuoden, kesä on kiireisintä sesonkiaikaa. Tällöin myös hinnat ovat korkeammat ja remonttien odotusajat voivat olla pidempiä. Jos haluaa varmistaa nopeamman aikataulun ja säästää kustannuksissa, kattoremontin kilpailutus kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin keväällä.
Remontin lykkääminen voi pahimmillaan johtaa vesivaurioon, jonka korjaaminen voi tulla moninkertaisesti kalliimmaksi kuin itse kattoremontti. Kesäsesongin aikana urakoitsijoilla voi olla useiden kuukausien jonot, joten remontin suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tartu siis toimeen jo NYT!
Vastaa