Putkiremontti voi aiheuttaa harmaita hiuksia ja huolestuneita ajatuksia sekä vuokralaiselle että asunnonomistajalle. Mitä paremmin linjasaneeraukseen eli putkiremonttiin valmistaudutaan, sitä helpommin kaikki hoituu käytännössä.
Putkiremonttiin valmistautuminen vaatii vuokralaiselta jonkin verran suunnittelua ja käytännön järjestelyitä. Asunnonomistaja taas joutuu suunnittelemaan remonttia pidempään yhdessä taloyhtiön kanssa. Putkiremonttia voidaan valmistella jopa kahden vuoden ajan.
Taloyhtiön hallituksen tulee keskustella ja tehdä yhteinen päätös putkiremontin teettämisestä. Kiinteistön rakenteita tutkitaan ja asiantuntijat antavat arvion remontista. Linjasaneerauksen yhteydessä uusitaan yleensä myös märkätilojen vedeneristykset ja laatoitukset, joten putkiremontin lisäksi tehdäänkin usein myös kylpyhuoneremontti.
Tästä jutusta löydät vinkkejä, joiden avulla asunnonomistaja, sekä vuokralainen voi valmistautua putkiremonttiin.
Valmistautuminen putkiremonttiin asunnonomistajana
Mikäli asuntosi on vuokrakäytössä, vuokralaiselle on hyvä ilmoittaa välittömästi tuleva remontin ajankohta sekä sen laajuus.
Vuokralaiselle tulee kertoa, miten remontti tulee vaikuttamaan asumiseen. Kuinka vesi- ja lämmityskatkot hoidetaan ja mitä osia asunnosta remontoidaan. Aiheuttaako remontti paljon melua ja pölyä? Onko asunnossa asuminen putkiremontin ajan ylipäätään mahdollista? Kun vuokralainen on tietoinen tulevasta remontista ja sen yksityiskohdista, voi hän alkaa suunnittelemaan mahdollista muuttoa toiseen asuntoon hyvissä ajoin.
Putkiremontti voi kestää yhteensä jopa 10–20 viikkoa, joten asuminen remontin ajan voi olla haasteellista tai vaikeaa. Mikäli vuokralaisen on mahdollista jäädä asumaan asuntoon remontin ajaksi, pyri minimoimaan haitat ja häiriöt mahdollisimman hyvin.
Asunnonomistajana voit valmistautua putkiremonttiin olemalla riittävästi yhteydessä taloyhtiöön tai isännöitsijään. Näin voit saada tarkkaa tietoa muun muassa siitä, milloin putkiremontti aloitetaan asunnossasi ja kuinka pitkään se tulee kestämään.
Asunnonomistajat tekevät monia päätöksiä yhdessä putkiremonttiin liittyen, kuten esimerkiksi kylpyhuoneen laatoituksista ja kalusteista, joten riittävä yhteydenpito kaikkien osapuolten kesken on tärkeää.
Valmistautuminen putkiremonttiin vuokralaisena
Kun saat tiedon tulevasta putkiremontista, ole välittömästi yhteydessä välittömästi vuokranantajaasi tai asunnonomistajaan. Ota selvää, voitko jäädä asumaan vuokra-asuntoosi vai tuleeko sinun muuttaa muualle remontin ajaksi.
Selvitä isännöitsijältä tai vuokranantajalta remontin tarkka alkamispäivä ja kesto. Varmista myös, mitä remontti pitää sisällään ja miten se tulee vaikuttamaan asumiseen. Joskus vuokranantaja tai asunnonomistaja pystyy tarjoamaan jonkin muun asumisratkaisun remontin ajaksi, joten kysy rohkeasti mahdollisuutta omalta vuokranantajaltasi.
Kun olet saanut riittävästi tietoa tulevasta remontista, voit tehdä päätöksen muutosta tai pohtia, kuinka asuminen olisi mahdollisimman helppoa putkiremontin ajan.
Suojaa koti ja kalusteet putkiremontin ajaksi
Ennen remontin alkua suojaa tärkeät esineet ja kalusteet, etteivät ne vahingoitu remontin aikana. Peitä huonekalut ja irtaimisto muovilla tai liinoilla, jotka suojaavat pölyltä ja roiskeilta. Joskus asunto täytyy tyhjentää kokonaan remontin ajaksi ja tällöin asuminen ei ole mahdollista.
Mikäli sinulla on mahdollisuus jäädä asumaan asuntoon remontin ajaksi, selvitä mihin aikaan pystyt käyttämään suihkua tai pesemään pyykkiä esimerkiksi taloyhtiön toisessa rapussa tai pyykkituvassa. Tarkista myös vakuutusyhtiöstäsi, tuleeko putkiremontti vaikuttamaan vakuutuksiisi remontin ajalta.
Putkiremontista aiheutuu yleensä väliaikaista haittaa ja häiriöitä, mutta se on välttämätöntä asunnon kunnostamiseksi ja arvon säilyttämiseksi. Hyvin suoritetun putkiremontin jälkeen asunnon arvo tulee nousemaan, asumismukavuus paranee ja kodin ilmekin kohenee samalla!
Vastaa