Harvoinhan keittiöremontti etenee aivan oppikirjan mukaan ilman ainuttakaan takaiskua, mutta kynnykset on helppo ylittää, kun muistaa tehdä muutaman tärkeän asian jo ennen kuin aloittaa kaappien irrottamisen ja lattian avaamisen.
Hyvä ja ammattimainen suunnittelu on kaiken remontoinnin A ja O.
Keittiöremontti on kuitenkin asunnon arvon kannalta enemmän sijoitus kuin uhraus. Kun asuntoa ollaan myymässä, tiptop-kunnossa oleva keittiö nostaa asunnon arvoa huomattavasti.
Ja vaikka asunnon myynti ei olisi vielä ajankohtainen, uusi keittiö piristää asunnon ilmettä enemmän kuin arvaatkaan.
Keittiöremontti haltuun muistilistan avulla
Kahdeksan simppeliä askelta kohti sujuvampaa keittiöremonttia. Näillä keinoilla syntyy paras keittiö, jos ei nyt käden käänteessä niin ainakin hiukan helpommin.
- Tee suunnitelma ja budjetti hyvissä ajoin
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, klisee, mutta tässäkin tapauksessa se pitää paikkansa. Ennen kuin edes avaat työkalupakkia tai harkitse työmiehille soittamista, tee suunnitelma ja budjetti.
Ota huomioon, että remonttien hinnat vaihtelevat paljon riippuen siitä, kuinka laaja keittiöremontti on kyseessä.
Suunnittelu on siinäkin mielessä tärkeää, että keittiökalusteita ei välttämättä toimiteta ihan parissa päivässä, vaan toimitus saattaa viedä useita viikkoja. Tarkista myös taloyhtiön suunnitelmat, sillä uutta keittiötä on kurja repiä heti putkiremontin tieltä.
- Kartoita tarpeesi
Kartoittaminen on oikeastaan osa suunnittelua eli kartoita mitä haluat säästää ja mitä muuttaa. Jos olet innokas ruuanlaittaja ja leipoja, tarvitset ehkä enemmän työtasoja.
Jos taas olet kiireinen aamupalan syöjä, haluat ehkä baaripöydän kiireisiä aamuja varten ja ruokapöydän erikseen, kartoita onko tähän tilaa sinun keittiössäsi. Oletko ahkera eväskippojen keräilijä, kartoita kaappitilan tarve.
Jos tuntuu siltä, että tarpeita on enemmän kuin budjetti antaa myöten, voi netistä haettava pikavippi auttaa hankinnoissa.
- Onko suunnitelmasi sekä looginen että esteettinen?
Kun tarpeet on kartoitettu ja budjettikin mietitty, kannattaa ottaa askel taaksepäin ja tarkastella suunnitelmaa näistä näkökulmista: onko ulkoasu sellainen kuin haluat ja toimiiko se käytännössä?
Ei ole järkevää asettaa esimerkiksi työtasoa kauas kuiva-ainekaapista ja jääkaapista, joissa suurin osa raaka-aineista kuitenkin on. Ei, vaikka se olisi nätimpi niin.
- Tee ilmoitus remontista taloyhtiölle
Jos asut rivitalossa tai kerrostalossa, on aina ilmoitettava remontista myös taloyhtiölle. Varsinkin jos remontointi vaikuttaa kantaviin seinärakenteisiin, hormeihin tai vesijohtojärjestelmiin.
Ilmoitus tehdään isännöitsijälle useimmissa tapauksissa. Taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä ilmoittaa myös naapureille remontista, mikäli sillä on vaikutusta ympäröivien asuntojen asukkaisiin.
Ilmoitus on hyvä tehdä hyvissä ajoin eli ainakin kuukautta ennen. Loma-aikaan vielä aiemmin, sillä tiedonkulku voi olla hitaampaa.
- Tarkista keittiön sähköasennukset ja kodinkoneiden kunto
Keittiössä käytettävät sähköiset välineet tarvitsevat pistokkeet. Onko niitä nyt tarpeeksi vai onko niitä tarpeen lisätä remontin yhteydessä?
Nyt on hyvä paikka korjata epäkohdat, jotka hermostuttavat aamukiireessä, kuten se että kahvi ei keity, koska kahvinkeitin ei ole seinässä, vaan sen pistokkeen on vienyt leivänpaahdin.
Keittiökoneiden kunto menee tässä samassa tarkistuksessa. Kahvinkeitin on helppo vaihtaa uuteen, mutta esimerkiksi hellan, jääkaapin tai tiskikoneen päivittäminen on jo suurempi investointi.
- Entä ilmanvaihto?
Selvitän ensin, mikä käytäntö taloyhtiössä on. Onko tarkoituksena käyttää aktiivihiilisuodatinta vai pusketaanko lieden käryt hormiin ja ulos? Aktiivihiilisuodatin tarvitaan, mikäli liesituuletin puhaltaa ilman takaisin huoneilman sekaan.
Liesituuletin kannattaa joka tapauksessa miettiä huolella, sillä se on tae sille, että keittiössä on mukava viettää aikaa. Ilman hyvää liesituuletinta, keittiö täyttyy helposti kärystä ja katkusta.
- Kartoita kohteet, joissa tarvitaan apua
Mitä enemmän pystyt tekemään itse, sitä enemmän säästät, mutta keittiöremontit vaativat yleensä jonkin verran ammattilaisen apua. Suunnitelmaa tehdessä voi samalla kartoittaa ne kohteet, joissa ainakin tarvitaan ammattilaisen apua.
Ammattilaiset kannattaa myös kilpailuttaa tai ainakin vertailla hintoja. Ja totta kai kaikista töistä on tehtävä sopimukset kirjallisesti.
- Lopputarkastus!
Kun remontti on vihdoin valmis ja kaikki ihanasti, pitää vielä teettää lopputarkastus remontille.
Yleensä lopputarkastuksen tekee suunnitelman tehnyt remonttialan ammattilainen ja usein tällöin saa keittiön myyneeltä liikkeeltä myös takuun materiaali- ja valmistusvirheiden osalta.
Lopputarkastuksesta ei kannata luistaa, sillä luistaminen napsahtaa nilkkaan viimeistään siinä vaiheessa, kun asuntoa ollaan myymässä.
Vastaa