Woodland puutarhat ovat lähivuosina nostaneet suosiotaan. Termillä viitataan puutarhaan tai sellaiseen puutarhan osaan, joka on luotu näyttämään luonnontilassa olevalta, vaikkakin puutarha on perustettu istuttamalla ja sen suunnitteluun on käytetty tarkkaa harkintaa. Woodland puutarha muodostuu kolmesta eri kerroksesta, isot puut muodostavat katon, pensaat seinän ja kasvit pohjan. Kaikkien lajien tulee olla alueelle luontaisia. Lisäksi erilaiset puutarhaa halkovat polut ovat Woodland puutarhalle tyypillisiä.
Miksi valita Woodland-tyyppinen puutarha?
Woodland puutarha on suhteellisen helppohoitoinen, mutta kaunis piharatkaisu. Se auttaa tuomaan metsän lähemmäksi kotia. Woodland puutarha on hyvä valinta varsinkin isoille pihoille, joissa kasvaa ennestään isoja puita, mutta myös pienemmällekin pihalle voidaan saada tuotua Woodland-elementtejä. Lähellä luonnontilaa oleva alue myös houkuttelee pihaan pölyttäjiä ja on näin ollen hyväksi luonnolle.
Puutarhan suunnittelu
Suunnitteluun kannattaa hakea inspiraatiota ympäröivästä luonnosta, tutki siis mitä kasveja alueellasi kasvaa ja mitä kasveja esiintyy erilaisissa kasvuympäristöissä. Tämän jälkeen arvioi oman pihasi kasvuympäristö. Tärkeintä on kiinnittää huomiota esimerkiksi valoisuuteen, ojitukseen ja maaperään. Jos pihasi on siis esimerkiksi valoisa ja kostea, valitse kasveja, jotka viihtyvät kyseisenlaisissa kasvuoloissa.
Puutarhan perustaminen
Kun suunnittelu on tehty hyvin paperilla, kannattaa rajata pihan alueet käyttäen apuna esimerkiksi katuliitua, vettä tai jauhoja. Näin saat paremmin hahmotettua mitä osioita mihinkin kohtaan pihaa tulee. Poista pihalta kaikki mahdollinen roska sekä rikkaruohot ja sellaiset kasvit, joita ei haluta säilyttää. Huomioi myös juurakoiden poisto.
Ennen kasvien istuttamista rakenna mahdolliset polut tai tee kulkuväyliä esimerkiksi kiviä apuna käyttäen. Woodland tunnelman säilyttämiseksi väylät kannattaa suunnitella mutkittelemaan ja jättää luonnollisen näköiseksi, luonnossa polut eivät käänny jyrkästi tai ole täysin huoliteltuja.
Luonnossa kasvit kasvavat kerroksittain ja lomittain, eivät suorissa riveissä kuten usein puutarhaan istuttaessa. Huomioi tämä kasveja istuttaessa. Valitse kasvit niin, että ne viihtyvät toistensa läheisyydessä, äläkä istuta sellaisia lajeja, jotka valtaavat suuria alueita. Puita valitessa vältä sellaisia puulajeja, joiden juuristo on aggressiivinen, sillä muut kasvit eivät viihdy hyvin juurakkoisessa maaperässä. Hyviä vaihtoehtoja ovat vaikkapa leppä, tammi, japaninvaahtera tai kaartopaju. Kasveiksi voidaan valita esimerkiksi köynnöskasveja, tulppaaneja, narsisseja, kangasajuruohoa, päivänliljoja, isotähtiputkea, enkeliperhoangervoa, varjoasteria, koreakärsämöä tai erilaisia laukkoja.
Woodland puutarhassa ei ole tarvetta esimerkiksi lehtien haravoimiseen, vaan niiden annetaan yleensä jäädä maahan. Toki jos lehtiä kasaantuu runsaasti tai ne häiritsevät, voidaan niitä halutessa poistaa. Jos vain osa puutarhasta toimii Woodland puutarhana, voi ongelmaksi muodostua lehtien lentäminen pihan muihin osiin.
Myös osittainen Woodland puutarha pitää pihan helppohoitoisempana
Jos et halua luoda täysin perinteistä Woodland puutarhaa, voidaan puutarhan tyylistä napata ne osat mitkä toimivat omassa pihassa parhaiten. Esimerkiksi ns. “esikaupunki Woodland puutarha” (Suburban Woodland Garden) on suosittu vaihtoehto, tämä puutarhamalli tähtää helppohoitoiseen ja luonnollisen näköiseen puutarhaan, mutta pidetään yleensä hieman siistitympänä kuin perinteinen Woodland puutarha ja saattaa sisältää myös joitakin sellaisia kasveja, jotka eivät ole alueelle ominaisia.
Vastaa