Kaupallinen yhteistyö: BonusPanda
Tuliko eteesi yllättävä remontti vai oletko kenties harkinnut kodin kohentamista jo pidempään? Remonttilainojen sopivuutta voi mitata monella mittarilla, joten huolellinen vertailu kannattaa.
Remonttilainan tarkastelukohteet
Remontoijan ensimmäinen tehtävä on pohtia remontin kustannukset kohdilleen siten, että pienten yllätystenkin kanssa remontti on mahdollista suorittaa loppuun. Jos harkitset tekeväsi remontin lainarahalla, remonttia koskeva hahmotelma on hyvä tehdä myös sen suhteen, kuinka laajalle remontille on tarvetta. Esimerkiksi asunnon jälleenmyyntiä arvioidessa tulisi arvioida, millaisella panoksella työhön kannattaa ryhtyä, jotta menot ja voittosuhde pysyvät balanssissa.
Remonttitarpeen arvioinnin jälkeen olisi hyvä pysähtyä pohtimaan omaa profiilia lainanottajana. Lainanotosta voi hyötyä taloudellisesti, vaikka tililläsi makaisikin säästöjä sen toteuttamiseen. Joskus omat säästöt on laskennallisesti hyödyllisempi sijoittaa johonkin tuottoisampaan ja toteuttaa remonttihanke puhtaasti lainalla, jolloin myös kustannukset jakautuvat pidemmälle aikavälille.
Lainatyypeistä vakuudelliset lainat ovat hivenen edullisempia korkotasoltaan, mutta myös vakuudettomaan lainaan on mahdollista liittää kanssahakija, jolloin lainan kokonaishinta laskee. Vakuudettoman lainan hintataso ja ehdot määräytyvät hakijan taustatekijöiden mukaan, joten eri lainanmyöntäjien ehtoja kannattaa tarkastella laajemmin, jotta laina ei ainakaan hinnasta jäisi kiinni, ja toisaalta, jotta saisit kodillesi parhaan katteen.
Vakuudellinen remonttilaina
Vakuudellisen lainan etuus on sen antamat ehdot ja huokeahko korkoprosentti. Toisin sanoen, lainan vakuuttamalla maksat lainasta yleensä vähemmän kuin vakuuttamattomana, korkohaarukan ollessa noin parista prosentista muutamaan prosenttiin. Lainan vakuuttaminen tapahtuu ulkopuolisen henkilötakaajan avulla tai muun omaisuuden turvin.
Vakuudellista remonttilainaa voi hakea mistä tahansa perinteisestä, täyden palvelun pankista, mutta niitä löytyy myös lainoihin keskittyneiden pankkien valikoimista eli niin sanotuista nettipankeista. Summat vaihtelevat pankeittain, mutta yleisesti lainakattoa ei ole määritelty vaan se perustuu hakijan vakuusperusteisiin.
Jos olet juuri ostamassa asuntoa tai harkitset asunnon ostoa, remontin tarve kannattaa tarkastaa jo hyvissä ajoin kohteen löydyttyä. Remonttiin käytettävää lainanlisää on mahdollisuus hakea yhdessä asuntolainan kanssa, samoin vakuusperustein. Tässä vaihtoehdossa kannattaa tosin ottaa huomioon, että pankit hyväksyvät ainoastaan peruskorjaukseen liittyvät kulut, ei asunnon ehostukseen eli pintaremonttiin haettua korotusta.
Vakuudeton remonttilaina
Ilman vakuuksia haettavaa lainaa kannattaa harkita etenkin silloin, jos tarvittava lainasumma ei ole kovin suuri, eikä sinulta löydy lainaan tarvittavia vakuuksia tai et sellaisia halua käyttää. Vakuudettoman remonttilainan voi tarpeen vaatiessa saada myös nopeammin kuin vakuudellisen, sillä lainaehtojen arviointiin ja taustatyöhön ei kulu pankeilta niin paljoa aikaa. Lainojen suuruus pyörii yleensä 1000 eurosta noin 60 000 euroon saakka. Remonttilainoja ja muita vakuudettomia lainoja voit kätevästi vertailla BonusPanda -sivustolla.
Vakuudettomia lainoja myöntää niin netti- kuin perinteiset kivijalkapankitkin. Jos haet vakuudellista lainaa omasta pankistasi prosessi saattaa olla melko nopeakin, muuten lainatarjouksia kivijalkapankeilta haettaessa on varauduttava hieman odottamaan, vaikka tekisitkin ne netissä. Jos haluat vertailla perinteisten pankkien antia, hakemusten tekemiseenkin on hyvä varata aikaa, sillä ne tulee tehdä jokaiseen erikseen.
Vastaa