Moni voi kokea epävarmuutta tilatessaan urakoitsijan hoitamaan kodin tai vaikkapa kesämökin remontin. Mielessä voi pyöriä monet kysymykset, kuten remontin valmistumisen aikataulu, sopivan urakoitsijan löytäminen tai sopimuksen tekeminen.
Kokosimme yhteen asiat, jotka olisi hyvä tietää ennen remonttiin ryhtymistä. Nämä neuvot auttavat sinua onnistumaan remontin toteuttamisessa yhdessä urakoitsijan kanssa.
1. Tee kirjallinen sopimus
Urakkasopimus kannattaa tehdä aina kirjallisesti. Vaikka suullinen sopimus lasketaan myös osapuolia sitovaksi, kirjallisesta sopimuksesta voidaan aina tarkistaa sovitut asiat epäselvissä tilanteissa.
2. Sopivan urakoitsijan löytäminen
Sopivan urakoitsijan löytäminen voi olla monen osatekijän summa. Tärkeintä on kuitenkin varmistaa, että urakoitsija on pätevä sekä ammattitaitoinen suorittamaan kyseinen remontti. Urakoivan yrityksen referenssit kertovat aikaisemmasta työjäljestä sekä tyytyväisistä asiakkaista. Yrityksen taloustiedot voi halutessaan tarkistaa luottotietoja ylläpitäviltä yhtiöiltä.
Mikäli olet aikeissa hakea kotitalousvähennystä, varmista, että yritys on sekä ALV- että ennakkoperintärekisterissä. Huomioi, että tietynlaisten remonttien toteuttaminen voi vaatia erikoislupia tai todistuksia, kuten esimerkiksi sähkötöiden suorittaminen.
Tiesitkö? Tarkastamme kaikkien Urakkamaailmaan rekisteröityvien urakoitsijoiden taustat ja varmistamme, että he kuuluvat vaadittuihin rekistereihin. Urakkamaailman kautta teetetyissä remonteissa olet siis aina oikeutettu kotitatalousvähennykseen, kunhan työ itsessään on kotitalousvähennyskelpoinen.
Lue myös: Kotitalousvähennystä hyödynnettiin vuonna 2022 enemmän kuin koskaan- Katso tarkemmat tiedot!
3. Työn hinnoittelu
Kun urakkasopimusta tehdessä työ hinnoitellaan oikein, vältytään monilta turhilta ongelmilta myöhemmin. Varmista, että sopimukseen on merkitty joko urakka- tai työtuntihinnoittelu sovitun mukaisesti.
Mikäli työ tehdään urakkahinnalla, sopimukseen tulee kirjata tarkkaan kaikki pakettihintaan kuuluvat asiat, kuten työt ja materiaalit. Tuntihinnoittelussa työ laskutetaan tuntitöinä ja työstä tulee pyytää arvio sekä merkitä se sopimukseen. Työtuntiarvio voi olla sitova tai suuntaa antava. Tämä tulee myös merkitä sopimukseen. Hinnoittelun yksityiskohdat kannattaa käydä hyvin tarkkaan urakoitsijan kanssa läpi, välttyäkseen yllättäviltä laskuilta ja erimielisyyksiltä remontin päätyttyä.
Jos remontin edetessä halutaan suorittaa joitakin lisätöitä, tulisi ne lisätä sopimukseen yksityiskohtaisesti.
4. Remontin maksaminen
Remontin maksaminen tulee myös sopia etukäteen ja mieluiten kirjata ylös sopimukseen. Hyvä muistisääntö on, että remontti tai sen viimeinen osa maksetaan vasta, kun työstä on tehty lopputarkastus ja se on hyväksytty asiakkaan puolelta.
5. Yhteydenpito urakoitsijan kanssa
Kun asioista on sovittu avoimesti ja yhteisymmärryksessä urakoitsijan kanssa, remontti voidaan lähteä toteuttamaan luottavaisin mielin. Yhteydenpito on tärkeä osa urakkaprojektia. Hyvä urakoitsija pitää asiakkaan ajan tasalla remontin edistymisestä sekä mahdollisista yllättävistä tilanteista tai viivästyksistä.
Urakkaprojekti on parhaimmillaan molemmille osapuolille joustava ja onnistunut kokemus. Luotettavaan urakoitsijaan on helppo ottaa yhteyttä myös seuraavien remonttien yhteydessä.
Lue lisää: Huomioi nämä urakkasopimuksessa
Vastaa