Talven alkaessa moni pohtii, kuinka voisi parantaa kodin energiatehokkuutta ja säästää lämmityskustannuksissa. Talvella energiankulutus lisääntyy ja harva kotitalous on välttynyt kasvaneilta lämmityskustannuksilta. Kodin energiakulutusta voidaan kuitenkin pienentää monin eri tavoin.
Esittelemme tässä blogissa 6 käytännön vinkkiä, joilla voit parantaa kotisi energiatehokkuutta ja säästää sähkölaskussa.
1. Huoneiden lämpötila
Monissa kodeissa huoneiden lämpötilat ovat suositeltua lämpötilaa korkeampia. Muutaman asteen lasku sisälämpötilassa näkyy pienentyneenä sähkölaskuna ja parantuneena sisäilman laatuna. Yhden asteen laskeminen huonelämpötilassa voi tuoda jopa 5 % säästön sähkölaskussa. Lämpötilaa ei kuitenkaan kannata laskea liikaa, sillä liian viileä sisäilma voi kerryttää kosteutta kodin pinnoille.
Makuuhuoneen suositeltu lämpötila on noin 18–20 astetta ja olohuoneen 20–21 astetta. Varaston lämpötilaksi riittää 12 °C. Autotalli suositellaan pidettävän vähintään viidessä lämpöasteessa. Kylpyhuoneen lattialämmitys kannattaa pitää 23–24 asteessa ja ovi suljettuna lämmityksen ollessa päällä.
2. Hyvä lämmöneristys
Hyvä eristys estää lämmön karkaamisen ulos ja vähentää lämmityksen tarvetta. Etenkin vanhemmissa taloissa ikkunat ja ovet voivat olla pahoja energian vuotajia, ja tiivisteiden uusiminen voi tuoda merkittävää säästöä lämmityskuluihin. Usein lämpö saattaa myös karata yläpohjan kautta, jonne kannattaa tarvittaessa lisätä eristystä.
3. Ilma- ja ilmavesilämpöpumput
Riippuen asunnon koosta, ilmalämpöpumpulla voi säästää energiaa noin 3000–8000 kWh vuodessa sähkö- ja öljylämmitteisissä kiinteistöissä. Ilmalämpöpumppu toimii usein parhaiten lisälämmittimenä päälämmitysjärjestelmän rinnalla. Ilma-vesilämpöpumppu hyödyntää ulkoilman lämpöenergiaa ja siirtää sen talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, kun taas perinteinen ilmalämpöpumppu lämmittää suoraan huoneilmaa.
Lue myös: Energiasaneeraus – Paranna kiinteistön energiatehokkuutta
4. Keittiön energiatehokkuus
Keittiölaitteet vievät lähes kolmanneksen kodin sähkönkulutuksesta. Sijoita kylmälaitteet kauemmas lämmönlähteistä ja pidä keittiö viileänä, jotta kylmälaitteiden energiankulutus pysyy maltillisena.
Pienet ruoka-annokset ja kiehuva vesi voidaan lämmittää mikrossa ja vedenkeittimellä. Hyödynnä uunin esilämmitystä ja jälkilämpöä ruoanlaitossa. Säädä jääkaapin ja pakastimen lämpötila optimaaliseksi, sillä liian alhaiset lämpötilat lisäävät energiankulutusta.
5. LED-lamput ja valaistus
Kodin valaistusta voi tehostaa vaihtamalla hehku- ja halogeenilamput LED-lamppuihin. Pidä valoja päällä vain huoneissa, joissa oleskellaan. Keväällä ja kesällä kannattaa hyödyntää luonnonvaloa ja antaa auringon valaista kotia.
6. Sauno maltillisesti
Heti valmis kiuas kuluttaa enemmän sähköä kuin perinteinen sähkökiuas, mutta se voi tuoda säästöä aktiivisille saunojille. Ota nopeat löylyt kohtuullisissa lämpötiloissa ja sammuta kiuas heti saunomisen jälkeen. Nauti jälkilöylyistä.
Vähennä energiankulutusta myös näin:
- Irrota laturit pistokkeista latauksen jälkeen
- Sammuta TV ja viihde-elektroniikka, kun ne eivät ole käytössä
- Tuuleta tarvittaessa ja mahdollisimman nopeasti
- Siirrä huonekalut pois pattereiden edestä
- Laske kodin sisälämpötila parilla asteella pidempien poissaolojen ajaksi
- Säädä huoneiston koneellinen ilmanvaihto vähimmäisteholle silloin, kun olet poissa
- Vältä liiallista viilennystä kesäaikaan – suojaa ikkunat verhoilla tai markiisilla
- Tarkista pattereiden kunto – viallinen patteri voi nostaa lämmityskuluja merkittävästi
Säästöä energiakuluihin voivat tuoda myös:
- Aurinkopaneelit
- Lämmitysjärjestelmän vaihto maalämpöön
Tuntemalla kodin energiankulutuksen on helpompi tehdä muutoksia ja konkreettisia tekoja energiatehokkuuden parantamiseksi.
Vastaa