Monien elokuvien ja sarjojen suurkuluttajien haaveena on oma kotiteatterihuone, joka mahdollistaa täydellisen, elokuvateatteria vastaavan katselukokemuksen omassa kodissa. Kotiteatteri voidaan toteuttaa monella eri tavalla, riippuen halutusta katselukokemuksesta. Olipa tarkoituksenasi toteuttaa kotiisi täydellinen elokuvastudio tai pienemmän budjetin kotiteatterihuone, hyvä suunnittelu on kaiken lähtökohta.
Kerromme tässä blogissa tärkeimmät asiat, jotka tulee ottaa huomioon kotiteatterihuoneen rakentamisessa.
Huoneen tai tilan valitseminen
Kotiteatterihuoneen suunnittelu alkaa sopivan tilan valinnalla. Paras sijainti kotiteatterille on erillinen huone, joka sijaitsee etäämmällä talon muista tiloista. Kotiteatteri voi toimia myös olohuoneessa, jolloin koko perhe voi viettää aikaa yhdessä elokuvia katsellen.
Huonetta valitessa kannattaa miettiä, haluaako sen toimivan myös muussa käytössä, kuten työskentely- tai harrastetilana tai tarvittaessa vierashuoneena. Usein paras erillinen tila löytyy kellarikerroksesta tai yläkerrasta, missä häiriötekijät, kuten ulkoa tulevat äänet ja valo voidaan minimoida.
Yksityiskohtien suunnittelu
Kotiteatterihuoneen rakentamisen suunnittelussa tulee huomioida monta yksityiskohtaa, kuten akustiikka, äänentoisto, kalusteet, äänieristys, valaistus ja ilmanvaihto.
Akustiikka. Kovat pinnat ja paljaat seinät voivat aiheuttaa kaiuntaa. Selkeän ja pehmeän äänenlaadun saavuttamiseksi huoneen seinille on hyvä laittaa pehmeitä materiaaleja, kuten tauluja, seinävaatteita, verhoja, akustiikkalevyjä tai akustinen seinäverhoilu. Lattialle levitettävä paksu matto tai kokolattiamatto vähentää kaiuntaa sekä luo huoneeseen pehmeää tunnelmaa.
Kalusteet ja äänentoisto. Huoneen koko ja katseluetäisyys vaikuttavat sekä kalusteiden että näyttölaitteiden valintaan. Pienessä huoneessa televisio voi olla paras vaihtoehto näytöksi, kun taas suuremmassa tilassa, jossa katseluetäisyys on yli viisi metriä, projektori voi tehdä katselukokemuksesta elämyksellisemmän. Huoneen koko ja pohjaratkaisu määrittävät myös istuimien ja äänentoistolaitteiden sijainnin.
Heikko äänentoisto voi pilata muuten täydellisen elokuvakokemuksen. Kaiuttimien määrä ja niiden sijoittelu huoneessa vaikuttavat merkittävästi äänielämykseen. Jos olet aikeissa hankkia äänentoistolaitteet tulevaan kotiteatterihuoneeseen, pohjapiirustuksen ja suunnitelman avulla myyjä osaa suositella sopivan määrän oikean kokoisia kaiuttimia valittuun tilaan.
Äänieristys. Kotiteatterihuoneen suunnittelussa kannattaa huomioida myös äänieristys, erityisesti jos tila sijaitsee kerrostalossa tai lähellä seinänaapureita. Pohjakerroksessa sijaitseva elokuvatila ei yleensä häiritse muita, mutta kerrostalossa äänieristys voi olla tarpeen. Paksut seinät ja eristävät ovet vähentävät äänen kulkeutumista huoneen ulkopuolelle. Tarvittaessa tilaan voidaan asentaa myös äänieristyslevyjä, ääntä vaimentavat verhot tai akustiikkasermit, joita voidaan hyödyntää myös kodin muissa tiloissa.
Lue myös: Äänieristys ja sen parantaminen
Valaistus ja sähkö. Kotiteatterihuoneessa tulee olla riittävästi sähköliitäntöjä teknisiä laitteita ja valaistusratkaisuja varten. Säädettävien valaisimien avulla tilaan voidaan luoda halutunlainen tunnelma. Mikäli tilaa hyödynnetään myös työskentelytilana, huoneeseen kannattaa valita sekä kirkkaita työskentelyvaloja että pehmeämpiä tunnelmavaloja.
Kotiteatterihuoneessa valaistuksen tulisi olla himmeä ja epäsuora, jotta se ei häiritse näytön katselua. Jos huoneessa on ikkunoita, pimennysverhot ovat kätevä tapa estää valon pääsy tilaan. Erilaiset seinävalaisimet ja kattoon upotetut LED-valot ovat toimivia ratkaisuja, jotka sopivat hyvin kotiteatterikäyttöön.
Ilmanvaihto. Hyvä ilmanvaihto on olennainen osa miellyttävää katselukokemusta, erityisesti jos kotiteatterihuone sijaitsee pohjakerroksessa tai muussa ikkunattomassa tilassa. Ilmanvaihtojärjestelmä pitää huoneen raikkaana, mikä on erityisen tärkeää, jos tilassa on useita katsojia tai kuuntelijoita yhtä aikaa.
Vastaa