Mökkiremonteissakin olet oikeutettu kotitalousvähennykseen, kuten oman kodinkin remontoinnissakin. Mökkiremonteissa kotitalousvähennys on hieman monimutkaisempi kuin oman asunnnon remontointi.
Kotitalousvähennyshän koskee pelkästään remontin työn osuutta, eli et voi saada kotitalousvähennystä materiaaliostoista, esimerkiksi huopakatosta. Mutta olet oikeutettu saamaan kotitalousvähennyksen huopakattoremontin työn osuudesta.
Useimmiten yllätyksen paikka tulee, kun rakennat mökkialueesi pihalle jotain uutta, kuten vierasmökin tai keittiökatoksen, et ole oikeutettu kotitalousvähennykseen. Tällöin kyseessä on uuden rakentamista eikä vanhan korjaamista. Kotitalousvähennykseenhän on oikeutettu nimenomaan silloin, kun jo olemassa olevan rakennusta remontoidaan.
Veroviraston mukaan kuluttajien yleisin harmin/yllätyksen aihe kotitalousvähennyksen suhteen on uudisrakentamisen kotitalousvähennyskelvottomuus.
Tämäkään säännös ei ole täysin yksiselitteinen. Uuden terassin rakentamisesta saat kotitalousvähennyksen, koska se nähdään vanhan rakennuksen lisänä, ei uutena omana rakennukseen. Voit olla yhteydessä verovirastoon varmistuaksesi, että saat kotitalousvähennyksen remontistasi.
Huomaathan myös, että kotitalousvähennykseen oikeutettu työ pitää olla toteutettuna omalla tontilla, eli et voi vähentää esimerkiksi mökin tienhoitokuluja omassa verotuksessasi. Alle listattuna vielä yleisimmät mökkiremontit sen mukaan onko niiden työn osuus kotitalousvähennyskelpoista vai ei.
Mökillä saat kotitalousvähennyksen:
- sisäremonteista, kuten lattian pintakäsittelytöistä ja seinien tapetoinnista,
- terassin rakentamisesta,
- kattoremontista ja
- jo aiemmin rakennetun pihasaunan remontoinnista.
Mökillä et saa kotitalousvähennystä:
- rantasaunan rakentamisesta,
- aitan rakentamisesta,
- grillausmajan rakentamisesta tai
- tontin ulkopuolisista töistä, kuten mökkitien kunnostuksesta.
Tuliko mikään näistä yllätyksenä? Kommentoi alle.
Lue tästä lisää kotitalousvähennyksestä ja mökkiremonteista.
Vastaa