Jokainen meistä on varmasti joskus tuskaillut tilanpuutteen, epäkäytännöllisten säilytysratkaisujen tai yleisesti vain toimimattomien tilojen kanssa. Tästä jutusta löydät helposti toteutettavia vinkkejä, joilla arki kotona helpottuu ja saat kotisi neliöistä kaiken irti.
1. Panosta useisiin käyttötarkoituksiin mukautuviin kalusteisiin
Kotitoimistojen tultua jäädäkseen, yhä useammat ovat joutuneet miettimään kuinka koti saadaan mukautumaan eri tarpeita palvelevaksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Erilaiset muuntohuonekalut, sekä kestävät, useaan käyttötarkoitukseen tarkoitetut kalusteet ovat kasvattaneet suosiotaan sisustuksessa.
Lue myös aiempi juttumme: Muuntohuonekalut apuna pienen kodin sisustuksessa – tutustu näihin kekseliäisiin ratkaisuihin!
2. Hyödynnä tilaa korkeussuunnassa
Asunnon kaikki pinnat kannattaa käyttää hyväksi. Kattoon asti ylettyvät kirjahyllyt, seiniin kiinnitettävät hyllyköt sekä mahdollisimman korkeat vaatekaapit auttavat hyödyntämään pinta-alaa paremmin ja vapauttamaan lattiatilaa. Korkeiden kaappien ylähyllyille kannattaa luonnollisesti valita tavaroita jotka eivät ole päivittäisessä käytössä.
Myös kaappien sisälle on hyvä kurkistaa, sillä monesti hyllyvälit ovat korkeampia kuin on tarpeen. Väliin jäävä tila kannattaa hyödyntää asentamalla uusia hyllyjä.
3. Huolehdi hyvästä valaistuksesta
Valo lisää tilantuntua ja tekee arjesta sujuvampaa. Valaistus on erityisen tärkeää huoneissa, joissa vietetään paljon aikaa kuten keittiö, työhuone ja olohuone. Älä estä luonnonvalon pääsemistä asuntoon esimerkiksi paksuilla verhoilla tai isoilla ja tummilla huonekaluilla ikkunoiden läheisyydessä. Vaaleat värit heijastavat valoa ja auttavat lisäämään tilan tuntua pienemmissä tiloissa.
Jos huoneeseen ei tulvi luonnonvaloa, valitse laadukkaita valaisimia ja suunnittele tarkkaan niille sopivat paikat. Esimerkiksi keittiössä spottivalot tekevät ruoanlaitosta helpompaa ja olohuoneessa valoja kannattaa valita vaikkapa viihtyisää lukunurkkaa varten.
Huom! Kiiltävät ja puolikiiltävät pinnat heijastavat valoa, harkitse siis pienissä tiloissa kiiltävien materiaalien valintaa.
4. Vältä hätiköityjä ostopäätöksiä
Kun hankit uusia huonekaluja tai sisustuselementtejä, pysähdy pohtimaan kuinka nämä toimivat arjessa. Panosta kalusteisiin jotka sopivat eri elämäntilanteisiin ja jotka ovat helposti siirreltävissä. Jos työskentelet kotoa käsin, hanki laadukkaita ja ergonomisia työvälineitä.
Etätyöhuone muuntautuu helposti myös vaikkapa vierashuoneeksi kun hankitaan taittuvia huonekaluja. Markkinoilla on saatavilla jopa pöytiä, jotka tarpeen mukaan muokkautuvat vierasvuoteeksi.
5. Huomioi vuodenajat
Suomen neljä vuodenaikaa asettavat asumiselle omat haasteensa. Sisustusta suunnitellessa on hyvä huomioida vaihtelut lämpötilassa ja valon määrässä. Harkitse pimennysverhojen asennusta vuoden valoisimpaa aikaa varten tai lisävalojen asennusta pimeimmät kuukaudet mielessä pitäen.
Lattiaremontin yhteydessä on hyvä pysähtyä pohtimaan, millainen materiaali on kylmilläkin säillä lämmin jalalle. Tarvittaessa sisustukseen kannattaa tuoda isoja mattoja lisäämään asumismukavuutta.
6. Ota suunnittelun avuksi ammattilainen
Joskus sisustusta suunniteltaessa on hyvä konsultoida alan ammattilaista. Osaava sisustussuunnittelija osaa tehdä tilasta sekä käytännöllisen että kauniin.
Urakkamaailmasta löydät niin sisustuksen kuin remontoinninkin ammattilaiset, helposti ja nopeasti. Jättämällä remontti-ilmoituksen saat useita tarjouksia alueesi luotettavilta tekijöiltä.
Vastaa