Perinteikkäät rintamamiestalot ihastuttavat jälleen
Rintamamiestaloon kiteytyy paljon suomalaisesta rakennusperinteestä, kansakunnan historiasta ja yhteiskunnallisesta murroksesta. Ne ovat elävä muisto menneisyydestämme, joka on täynnä arvokkaita muistoja.
Kun toinen maailmansota päättyi vuonna 1945, Suomi oli valtaisan asutusoperaation edessä. Evakoita oli noin 420 000, Lappi oli poltettu ja rintamalta palaavat nuorukaiset aloittelivat omaa perhe-elämäänsä.
Valtio halusi tukea maansa puolesta taistelleita suomalaisia ja rintamamiestalo oli tähän hyvä malli. Valtio loi maaomaisuuden uusjaon turvin 100 000 asutustilaa maaseudulle ja 35 000 asutustonttia kasvukeskuksiin.
Kaupungeissakin tontit olivat suuria, sillä pihapiirit olivat osa kansallista ruokaturvaa: kasvimaa porkkanoineen ja perunoineen, marjapensaita ja omenapuita. Asuinrakennuksen lisäksi tontille rakennettiin yleensä pihasauna ja ulkokäymälä.
Rintamamiestalot nykyään
Rintamamiestalojen arvostus on lähtenyt uuteen kukoistukseen 2000-luvulla. Yhtenä ”syypäänä” tähän on Kari Hotakaisen kirja ”Juoksuhaudantie”, joka julkaistiin vuonna 2002. Kyseinen kirja voitti ko. vuoden Finlandia-palkinnon.
Rintamamiestalot tosin jakavat mielipiteitä puolesta vastaan, niin kuin moni muukin hieno asia, ja toiset arvostavat rintamamiestalojen historiaa, elämän makua ja suuria tiloja, toiset näkevät ison remonttimäärän.
Helpottaaksemme rintamamiestalonostomietintää, olemme Urakkamaailmassa tuoneet esille toteutuneiden rintamamiestaloremonttien hintoja.
Hotakaisen ”Juoksuhaudantie”-kirjan mukaisesti lähdetään liikkeelle salaojista.
Rintamamiestalojen tekoaikaan ei kadun alla useinkaan kulkenut viemäriä, sadevesiviemäriä ei milloinkaan. Vuosikymmenten aikana katuremonttien yhteydessä kadun alle on asennettu likavesiviemärit, juomavesiputket sekä usein kaupunkialueella myös sadevesiviemäri.
Siis monessa rintamamiestalossa ei ole salaojitusta lainkaan. Mutta, salaojituksen tarve riippuu aina kohteesta ja kaikkialle sitä ei tarvitakaan. Konsultoi siis asiantuntijaa ennen päätöstä tehdä salaojitus. Ja muista kilpailuttaa salaojitus Urakkamaailman kautta.
Katso täältä rintamamiestalojen salaojaremonttien toteutuneita hintoja.
Suomessa tulisijasta tai hormista saa alkunsa vuosittain noin 700 rakennuspaloa, minkä lisäksi nokipalot aiheuttavat yli 300 vaaratilannetta. Näin alkaneiden tulipalojen määrä on kasvanut huomattavasti 2000-luvulla. Syyksi on epäilty rakennuskannan – ja samalla hormien – ikääntymistä sekä kevythormien yleistymistä.
Katso täältä hormiremonttien toteutuneita hintoja.
Kattoremontti on yksi kookkaimmista remonteista, joita rintamamiestaloihin tehdään. Katso täältä toteutuneiden peltikattoremonttien hintoja.
Sauna on monen kodin sydän, vaikkakin keittiötäkin talon sydämeksi kutsutaan. Saunat sijaitsevat monesti rintamamiestalojen kellareissa, sillä niissä on paljon tilaa, ja sauna ei tarvitse korkeaa ikkunaa kaverikseen, miksi kellari on mainio sijainti.
Katso täältä toteutuneiden saunaremonttien hintoja.
Rintamamiestaloja on monesti pilattu remontoimalla ne täysin väärin. Remontoija ei ole ymmärtänyt rintamamiestalon rakenteita, luonnollista tuulettumista ja rintamamiestaloista on pahimmillaan tehty vuosikymmenien terveellisen elämän jälkeen kosteusvaurioinen sairas yksilö. Siksi on erittäin tärkeää tietää mitä tekee ja miten. Rakennusvalvojan palkkaaminen remontin tueksi on siis erittäin suositeltavaa. Remontin valvoja valvoo nimensä mukaisesti, että remontti toteutetaan hyvien rakennustapojen mukaisesti ja valvoo etujasi. Lue lisää täältä.
Urakkamaailma haluaa toivottaa kaikille lukijoille mainioita hetkiä remontoinnin parissa!
Urakkamaailma.fi-tiimi
Bart Jansen says
Terve!
Halusin vaan lisätä, että nykyään paljon kirjallisuutta kuitenkin löytyy perinnremonttitavoista. Kannattaa edellyttää urakoitsijalta, että hän on perehtynyt näihin asioihin.
Hyvä kirja aiheesta on Hannu Rinteen Perinnamestarin remonttikirja.