Kattoikkuna tuo asumiseen luksusta: voi tarkkailla tähtitaivasta, kuunnella sadetta, nauttia tilantunnusta ja luonnonvalosta.
”Ullakkokodeissa näitä käytetään paljon, mutta kattoikkunat sopivat hyvin myös muihin puolimataliin tiloihin tai syvärunkoisiin tiloihin, joihin seinäikkunan valo ei yksinkertaisesti ylety. Juuri näissä syvärunkoisissa tiloissa kattoikkuna voisi olla tosi hieno! Kattoikkuna tuo avaruutta ja ilmavuutta − sekä tietysti valoa − sellaisiin tiloihin, joihin seiniin istutettuja ikkunoita ei pystytä asentamaan”, Metropolia Ammattikorkeakoulun muotoilun lehtori ja sisustusarkkitehti Annaleena Lahtinen kertoo.
Lue myös: Kodin tilanjakajat – luo kotiisi selkeyttä näillä tilaratkaisuilla
Sopivan kattoikkunan valitseminen
Ennen kattoikkunan valintaa tulee pohtia hetki tilaa, johon ikkuna asennetaan. Liian suuri ikkuna voi häikäistä huoneessa olevia, liian pieni ei tuo niitä hyötyjä, joita kattoikkunalla haetaan. Erityisesti suuri kattoikkuna voi nostaa huoneen asuinlämpötilaa aurinkoisina päivinä. Hyvä suunnittelu ja perehtyminen jo ikkunaa valitessa ja sijoitettaessa piirustuksiin on merkittävässä roolissa asuinmukavuuden kannalta. Ratkaisuksi on tarjolla myös erilaisia auringolta suojaavia lasimateriaaleja ja markiiseja.
”Kattoikkunaa suunnitellessa on hyvä olla yhteydessä kattoikkunoiden toimittajiin jo suunnitteluvaiheessa, sillä kattoikkunoissa on paljon huomioitavia asioita jo koosta ja sijoittelusta lähtien. Ominaisuudet kehittyvät koko ajan: lämmöneristys, auringonsuojaus ja äänieristys ovat tutustumisen arvoisia ominaisuuksia, joita loppuasiakkaat varmasti arvostavat. Jos johonkin, niin kattoikkunoihin sopii sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!”, tuotepäällikkö Vesa Virkkunen Vitrea Oy:sta muistuttaa.
Uusiin kerrostaloihin asennetaan kattoikkunoita yhä enemmän
Kattoikkunoita myydään tänä päivänä erilaisiin kohteisiin: nousevassa määrin kerrostalojen uudiskohteisiin ja remonttikohteisiin.
”Uusissa kerrostaloissa otetaan nykyään jo alusta alkaen ullakkotiloja käyttöön, ja toisaalta remonttipuolella päivitetään nyt 90-luvun kattoja ja kattoikkunoita. Näissä kohteissa kattoikkunoiden trendi on kasvava. Tasaisempi menekki kattoikkunoilla on ullakkorakentamiseen etenkin suurissa kaupungeissa, mutta asuinkäyttöön muokattavien tilojen määrä on toki rajallinen. Uusiin omakotitaloihin kattoikkunoita tulee nyt vähemmän kattokaltevuuksien ja suurien ikkunoiden myötä”, 25 vuotta kattoikkunoita myynyt Vesa Virkkunen tietää.
Kattoikkunan asentaminen ja huoltaminen
Epäonnistuneet tiivistykset ja liitokset voivat johtaa vuotoihin ja lämpöhäviöihin, joiden takia kattoikkunoilla onkin ollut ajansaatossa aavistuksen pelottava maine.
”Kattoikkuna ei ole sellainen riskirakenne kuin ihmiset ovat ymmärtäneet. En olisi tästä enää tänä päivänä huolissani. Lasielementtien lämmöneristävyys on parantunut ja asennustarvikkeiden laatu ja saatavuus on nykyaikaista. Asentamisessa pitää huomioida aluskatetyöstä alkaen tiiviys ja käyttää tehtaan toimittamia liittymäpellityssarjoja”, Vesa Virkkunen neuvoo. ”Kattoikkunan asentaminen on siinä mielessä helppoa, että sen osaa varmasti asentaa toimittajan ohjeistukseen perehtymällä jokainen rakennusalan ammattilainen, joka osaa työskennellä katolla ja tuntee kattorakenteet”, Virkkunen jatkaa.
Säännöllinen huolto on avainasemassa kattoikkunoiden pitkän ja terveen käyttöiän kannalta. Kattoikkuna pestään normaalin ikkunan tavoin. Kattoikkunan saranat on hyvä öljytä säännöllisesti ja ikkunan sisäkarmeja joutuu huoltomaalaamaan muutaman vuoden välein. Vuodenaikojen mukaan kattoikkunan ja katemateriaalin väliin kertyvät lehdet tulee poistaa ja suuret lumimassat kannattaa mekaanisesti pudottaa.
Lue myös: Vinkit lasipintojen puhdistamiseen
Vastaa