Huhti- toukokuu on ahkerille kotipuutarhureille kiireistä aikaa. Iso osa erilaisista istutuksista tulee kylvää, joko esikasvatuskylvönä sisätiloissa, tai lämpötiloista riippuen suorakylvönä puutarhaan, parvekkeelle tai kasvatuslaatikoihin.
Listasimme tämänkertaisessa jutussamme vinkkejä yleisimpien kasvien istutukseen, sekä muita tärkeitä seikkoja pihan laittamiseen kuntoon kesän korvalla.
Huhtikuussa kylvettäviä kasveja
Huhtikuu on monen kasvin esikasvatusaikaa. Esimerkiksi lehti- ja keräkaalit, tomaatit, basilika ja meloni kylvetään sisätiloihin esikasvatusruukkuihin. Näin varmistetaan, että kasvit saavat vahvat juuret ennen varsinaista istutusta kasvihuoneeseen tai puutarhaan.
Suorakylvön voi huhtikuussa tehdä esimerkiksi seuraaville kukille ja kasveille (seuraile kuitenkin lämpötiloja ja tarkasta siemenien mukana tulevat lämpötilasuositukset):
- Auringonkukka
- Silkkikukat
- Tuoksuherne
- Klarkiat
- Krassit
- Sinisievikki
Toukokuussa kylvettäviä kasveja
Toukokuussa, maan lämmetessä, voidaan suorakylvää jo huomattavasti enemmän lajeja. Tärkeää on kuitenkin edelleen seurailla erityisesti yölämpötiloja.
Kuluva kevät on ollut normaalia viileämpi, joten on mahdollista että maan lämpenemistä joudutaan odottelemaan hieman pidempään. Toukokuussa yleisesti maahan kylvettäviä lajeja ovat esimerkiksi:
- Herneet
- Jäävuorisalaatti
- Avomaankurkku
- Kesäkurpitsa
- Talvikurpitsa
- Kyssäkaali
- Lehtikaali
- Peruna
- Porkkana
- Punajuuri
- Härkäpapu
- Salkopapu
- Ruusupapu
- Retiisi
- Ruohosipuli
- Rucola
Nurmikko kuntoon
Nurmikon vihertäminen on yleensä yksi kevään ensimmäisistä merkeistä ja nurmikko voi vihertää siinäkin vaiheessa kun yöpakkaset vielä jatkuisivat.
Lumien sulamisen jälkeen nurmikolle on hyvä tehdä muutamia huoltotoimenpiteitä. Aloita haravoimalla nurmikko, sekä lisäämällä tarvittaessa nurmikkokalkkia, joka vahvistaa nurmikon juuria ja suojaa sitä haitallisilta mikrobeilta.
Liian tiiviin nurmikon saa ilmavaksi tekemällä siihen n. 15-20 cm syvyisiä reikiä, esimerkiksi talikon piikkiä avuksi käyttäen. Piikkiä heilutellaan hieman, jotta reiästä saadaan laajempi. Tämän jälkeen reikiä tehdään koko nurmikon alueelle n. 30-40 cm välein. Reikien teon jälkeen alueelle ripotellaan ja levitetään hiekkaa niin, että se täyttää tehdyt reiät. Tämän jälkeen reiät toimivat eräänlaisina salaojina nurmikolle, ja pitävät jatkossa huolen sen ilmavuudesta.
Hyvin huollettu nurmikko on kaunis ja elinvoimainen. Säännölliset huoltotoimenpiteet estävät esimerkiksi sammalen- muodostumasta ja rikkakasvien kasvua.
Pensaiden ja puiden leikkaaminen ja siistiminen
Kevät on yleisin aika pensaiden leikkaamiselle, vaikka leikkaaminen onnistuu myös syksyisin satokauden päätyttyä. Pensaat tulee leikata maltillisesti, jotta vältytään vaurioilta. Oikein leikatut pensaat tuottavat parempaa satoa ja ovat elinvoimaisia.
Keväällä on hyvä tehdä yleiskatsaus pihan kunnosta, ja tehdä tarvittavat toimenpiteet jotta yleisilme pysyy siistinä. Talven aikana tippuneet mahdolliset oksat kerätään pois ja tarvittaessa voidaan myös harventaa puiden oksia.
Puita ja pensaita leikatessa on tärkeää käyttää tarpeeksi teräviä saksia ja leikkureita, jotta jälki on siistiä. Suositeltavaa on tehdä vuosittain pieniä siistimistoimenpiteitä, isojen leikkausoperaatioiden sijaan. Näin pidetään huoli puiden ja pensaiden elinvoimaisuudesta, ja yleisilme pysyy siistinä vuodesta toiseen.
Vastaa