Kasvit puhdistavat kodin sisäilmaa, sekä tuovat sisustukseen raikasta ilmettä. Nykyään erilaisia sisäkasveja on saatavilla laidasta laitaan, joten omaan sisustukseen sopivia kasveja voi valita lukuisista vaihtoehdoista. Suurempi ongelma taitaa olla valinnan vaikeus, ja kysymys; voiko kasveja olla koskaan liikaa?
Kulma hyötykäyttöön
Usein huoneen kulmiin jää sen verran vähän tilaa, että niitä on vaikea käyttää mihinkään käytännölliseen. Huoneen kulmat ovatkin täydellisiä paikkoja kasveille. Ruukun voi asettaa suoraan maahan, tai sen voi nostaa jalustalle, jolloin ruukkukin saa enemmän huomiota.
Ikkunalauta ei petä
Ehkä kaikista helpoin ja itsestään selvin paikka kasveille on ikkunalauta. Ikkunalautaa on vaikea hyödyntää muuhun järkevään, koska ikkunalaudalle ei kannata myöskään sijoittaa esineitä jotka estävät liikaa valon pääsyä sisään. Kasvien valinnassa tulisi ottaa huomioon ikkunoiden ilmansuunnat, sillä jotkut kasvit eivät pärjää varsinkaan kesällä liian aurinkoisilla etelän suuntaan sijoittuvilla ikkunoilla.
Tasapainoa kasveilla
Sisustukseen saa luotua tasapainoa, sijoittamalla kasvit esimerkiksi isomman huonekalun molemmin puolin. Kasvien ei tarvitse edes olla samanlaisia, vaan jo samankorkuiset kasvit luovat tilaan tasapainoisuutta. Kokeile sijoittaa kasvit esimerkiksi sohvan molemmin puolin. Alla olevassa kuvassa näkyy kuinka kasveja on asetettu ikkunalaudalle, sekä sohvan molemmin puolin. Vaikutelma on hyvin tasapainoinen.
Kasvit seinälle
Jos asunnossasi ei ole tilaa tasoille mihin voit sijoittaa kasveja, on kasvien sijoittaminen seinälle toimiva ratkaisu. Nykyään markkinoilla on erilaisia ratkaisuja ns. kasviseinien muodossa, ja kyseinen ratkaisu onkin varsin toimiva tiloissa missä kasvit eivät mahdu muuten esille. Jos viherseinä ei ole sinulle sopiva ratkaisu, myös katosta roikkuvat kasvit ovat hyvä valinta asuntoon, missä kasveille ei riitä muuten tilaa.
Mix and mix
Kasvit ovat siinä mielessä helppo sisustusratkaisu, että erilaisia kasveja ei voi koskaan sekoittaa keskenään liikaa. Lähtökohtaisesti kaikki kasvit sopivat samaan tilaan, ainoa kompastuskivi on, jos huoneen käytännöllisyys kärsii kasvien paljouden vuoksi. Alla olevassa kuvassa erilaisia pieniä kasveja on sijoiteltu hyllyille keittiöesineiden kanssa.
Hyödynnä korkeat tasot
Hyödyntämällä korkeat tasot, saat aseteltua kasveja eri korkeuksille. Varsinkin riippuvat kasvit pääsevät oikeuksiinsa korkeilla tasoilla, niiden laskeutuessa kauniisti alaspäin.
Alla Urakkamaailman vinkit kasvien hengissä pitämiseen:
Sijoita kasvit niille suotuiseen elinympäristöön: hyvä ilmanvaihto ja oikea määrä luonnonvaloa ovat avaimet onnistumiseen.
Yleisin virhe mikä sisäkasvien kanssa tehdään, on liika kasteleminen. Sisäkasvin multa tulisi olla hieman kosteaa, mutta ei kauttaaltaan märkää. Kastelun lisäksi useimpia kasveja voi sumuttaa, varsinkin jos huoneilma on hyvin kuiva.
Myös kasveihin voi kerääntyä pölyä, mikä on haitaksi kasvien terveydelle. Kasvit kannattaa siis pyyhkiä kostealla liinalla säännöllisesti, tämä parantaa myös kasvien ulkonäköä.
Koska emme näe mitä ruukun sisällä tapahtuu, voimme helposti unohtaa että kasvi tarvitsee tilaa kasvamiselle. Isokokoinen kasvi tarvitsee siis ison ruukun, jotta sen juurilla on tilaa kasvaa. Nopeasti kasvavat kasvit kannattaa uudelleen istuttaa vuoden välein, ja vaihtaa ruukku isompaan.
Kasveja kannattaa lannoittaa keväästä syksyyn. Helpoin tapa lannoittaa sisäkasveja, on lisätä kasteluveteen kasviravinnetta.
Vastaa