Ilmalämpöpumppujen suosio on kasvanut suuresti viimeisten vuosikymmenten aikana. Suomesta löytyy arviolta jo yli miljoona ilmalämpöpumppua, niin kotitalouksista kuin julkisista rakennuksistakin.
Asuintaloissa ilmalämpöpumppu toimii useimmiten lisälämmittimenä päälämmitysjärjestelmän rinnalla ja osaa laitteista voidaan kesän helteillä käyttää tarvittaessa myös viilentämiseen.
Kokosimme tähän juttuun tärkeimpiä seikkoja ilmalämpöpumpun asentamisesta kerrostaloon. Luotettavan asentajan ilmalämpöpumpullesi löydät helposti ja nopeasti Urakkamaailman avulla.
Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon vaatii aina luvan
Ennen asennukseen ryhtymistä tulee ensimmäisenä aina ottaa yhteyttä taloyhtiöön luvan saamiseksi. Suunnittelu kannattaakin aloittaa tiedustelemalla isännöitsijältä, onko talon muihin asuntoihin asennettu ilmalämpöpumppuja. Tämä kertoo siitä, millaisia käytäntöjä taloyhtiössä on aiemmin ilmalämpöpumppujen asennuksen suhteen noudatettu.
Jos asunnon omistajalla on lähtökohtainen oikeus muutostöihin, on lupa helpompi saada. Luvan heltiämiseen vaikuttaa myös ulkoyksikön mahdolliset vaikutukset julkisivuun, jos vaikutukset ovat pieniä, luvan saaminen helpottuu.
Kun lupa asennukselle on saatu, tulee työ suorittaa Tukesin hyväksymän, ilmalämpöpumppujen asennukseen erikoistuneen, yrityksen toimesta.
Lisää tietoa ilmoitusvelvollisuudesta täältä.
Sisä- ja ulkoyksikön sijoittelu
Ilmalämpöpumpun asentaminen kerrostaloon ei eroa suuresti omakotitalon ilmalämpöpumpun asennuksesta. Kerrostaloasunnon ominaisuudet asettavat kuitenkin omat haasteensa laitteen sijoitteluun.
Maksimihyödyn saamiseksi on tärkeää, että sisäyksikön sijoituspaikka harkitaan tarkkaan. Pienemmissä asunnoissa mahdollisia sijoituspaikkoja on vähemmän kuin suuremmissa asunnoissa. Laitteen sisäyksikölle on hyvä katsoa keskeinen paikka, josta lämpö jakaantuu tasaisesti ympäri huoneistoa.
Yksikkö sijoitetaan katon rajaan, jättäen kuitenkin vähintään 5 cm katon ja laitteen väliin. Asumismukavuuden kannalta on tärkeää, että laitetta ei ole sijoitettu paikkaan jossa oleskellaan paljon, eli esimerkiksi makuuhuoneeseen tai sohvan yläpuolelle.
Ulkoyksikkö sijoitetaan yleensä parvekkeelle, ulkoseinää vasten.
Sijoittelussa on tärkeää huomioida myös huoltotoimenpiteiden helppous, laitteeseen pitää siis päästä helposti käsiksi, jotta esimerkiksi sen puhdistaminen on jatkossa vaivatonta.
Ammattilainen hoitaa asennuksen ongelmitta
Ilmalämpöpumpun asennus tulee aina tilata ammattilaiselta. Tarvittaessa myös jo laitetta valittaessa on syytä konsultoida asiantuntijaa, joka osaa neuvoa parhaiten juuri kyseessä olevan kerrostaloasunnon tarpeisiin soveltuvan laitteen valinnassa.
Taloyhtiössä saatetaan myös tehdä ilmalämpöpumpun asennus yhteishankintana, jolloin isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja toimii yhteyshenkilönä osakkaiden sekä laitetoimittajan välillä sekä vertailee hintoja.
Lue myös: Isännöitsijän rooli taloyhtiöremontissa
Huom! Jos ilmalämpöpumpun asennusta harkitaan erityisesti viilennykseen, kannattaa laitteen asennuksen kilpailutus aloittaa jo hyvissä ajoin. Kesä on kiireisintä asennusaikaa ja yritysten asennuskalenterit täyttyvätkin usein kesäksi nopeasti.
Ammattilaiselta tilattu työ takaa oikein asennetun ilmalämpöpumpun. Väärin asennettu ilmalämpöpumppu voi resonoida seinään ja aiheuttaa meluhaittaa naapuriasuntoon. Asentajalla tulisi olla kokemusta juuri kyseisen laitemallin asennuksesta, sillä markkinoilla on lukuisia eri laitteita erilaisine ominaisuuksineen.
Hyvin asennettu ja oikein huollettu ilmalämpöpumppu on kestävä ja energiatehokas lämmitysratkaisu.
Vastaa