Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan yleisin syy remonteista aiheutuviin ongelmiin on kirjallisen sopimuksen puutteellisuus tai sopimuksen puuttuminen kokonaan. Ilman kirjallista sopimusta on vaikea jälkikäteen todistaa, mistä ja miten on sovittu. Tässä artikkelissa kerromme mitä kannattaa ottaa huomioon urakkasopimuksen kohdalla.
Päällimmäinen asia, joka kannattaa tästä artikkelista muistaa, on että sopimusta remontista ei ikinä pitäisi tehdä vain suullisesti, vaan aina kirjallisesti. Suulliset sopimukset johtavat lähes poikkeuksetta erimielisyyksiin, monesti täysin vilpittömin perustein.
Klassinen esimerkki on remontin jälkeinen siivoaminen. Remontin tilaajan mielestä siivous kuuluu oletettavasti remontin hintaan ja siis urakoitsijan vastuulle. Urakoitsija puolestaan voi nähdä asian niin, että ellei remonttijätteiden viennistä ole erikseen mainittu, ei se kuulu hänelle, sillä se on työläs ja kustannuksia aiheuttava toimenpide, jonka tekemisestä tulee erikseen sopia.
Muista nämä asiat sopimukseen
- Tarkista urakoitsijan taustatiedot: onko yrityksellä verovelkaa, kuuluuko urakoitsija ALV-rekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin. Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen on erityisen tärkeätä, sillä tämä oikeuttaa sinut hakemaan kotitalousvähennystä.
Urakkamaailmassa kaikki urakoitsijat kuuluvat ennakkoperintärekisteriin, jolloin voit varmistua kotitalousvähennysmahdollisuudestasi.
– Urakkamaailma.fi
- Sopimuksen yksityiskohdat kannattaa sitoa alalla yleisesti noudatettuihin sopimusehtoihin. Jos remontin arvo on arvonlisäverollisena alle 10.000 euroa, ovat sovellettavat sopimusehdot REYS-8 1995. Jos remontin arvo on arvonlisäverollisena yli 10.000 euroa sopimusehtoina sovelletaan RYS-9 1998 ehtoja. Ehtojen soveltamisesta pitää olla nimenomainen määräys sopimuksessa, koska muutoin ehtoja ei urakassa sovelleta.
- Määrittele selkeästi onko kyseessä urakkahinta, tuntityö tai jokin muu hinnoitteluperuste. Jos kyseessä on urakkahinta, tulee sopimukseen kirjata tarkasti mitä materiaaleja ja töitä urakkahintaan kuuluu. Urakkahinta on kiinteä hinta, jota ei saa ylittää.
- Sopia tulee, kumpi osapuoli hankkii materiaalit? Tämä tulee sopia remonttisopimuksessa ja tarkentaa: mitä materiaaleja hankitaan, ja niiden kustannus (mikäli materiaalit eivät kuulu urakkahintaan). Usein urakoitsija hankkii materiaalit. Tällöin hän vastaa, että materiaaleja on hankittu tarpeeksi, oikeat laadut ja toimitus tulee ajallaan.
- Lisätöistä on hyvä mainita remonttisopimuksessa. Lisätöiden hinta on hyvä kirjata sopimukseen. Remontin edetessä voi monesti tulla eteen yllätyksiä, jotka johtavat lisätöihin. Urakoitsija ei kuitenkaan voi oma-aloitteisesti tehdä lisätöitä ilman remontin tilaajan hyväksyntää. Lisätöistä kannattaa aina sopia kirjallisesti.
- Maksuaikataulusta kannattaa kirjata sopimukseen. Milloin maksetaan, kuinka paljon ja mitä maksaminen edellyttää. Remontin tilaajan kannalta kaikista turvallisin vaihtoehto on, että remontista maksetaan vasta kun tilaaja on tarkistanut työn laadun ja hyväksynyt sen. Isommissa remonteissa maksaminen on monesti pilkottu useaan eri osaan, joissa tilaajan hyväksyttyä työvaihe maksetaan kyseisen työvaiheen maksuerä.
- Aliurakoitsijoista on myös hyvä sopia remonttisopimuksessa: kuka on aliurakoitsija ja mitä töitä he tulevat tekemään.
- Remontin aikataulutus, ja mitä tapahtuu jos remontti viivästyy. Sopimukseen tulisi siis kirjata päivämäärä, jolloin remontin tulee olla valmis. Tilaaja voi vaatia hyvitystä, jos remontti viivästyy urakoitsijasta johtuvasta syystä. Hyvityksestä on hyvä sopia remonttisopimuksessa.
Tässä pääkohtia, joista kannattaa sopia remonttisopimuksessasi. Lue aiheesta lisää Herkulexin sivuilta.
Tehty Yhteistyössä:
Vastaa