Suomesta löytyy yli sata vuotta vanhoja hirsitaloja, jotka ovat siirtyneet sukupolvilta toisille. Ei siis ihmekään, että hirsirakentaminen on pitänyt pintansa suomalaisessa rakennuskulttuurissa, vaikka ajoittain hirren käyttö rakennusmateriaalina onkin ollut vähäisempää.
Lähivuosina hirsiasuminen on innostanut kodinomistajia ja -rakentajia taas enenevissä määrin. Tässä jutussa sukellamme hirsitalojen hyviin puoliin, sekä siihen mitä hirsirakentamisessa on hyvä ottaa huomioon.
Ekologisuus ja energiatehokkuus
Hyvin rakennettu ja huollettu hirsitalo on kestävä asumisratkaisu, jonka elinkaarenaikainen hiilijalanjälki on useimmiten muita talotyyppejä alhaisempi. Puu itsessään on uusiutuva luonnonvara ja vielä kun rakennusmateriaaliksi on valittu sertifioitu puu, voidaan olla varmoja että rakentamisella tuetaan kestävää kehitystä.
Energiatehokkuuden kannalta tärkeintä on kiinnittää huomiota hirsitalon eristykseen. Kun talon eristykset on huolella tehty, ei lämpö pääse karkaamaan. Ikkunat ovat suuressa roolissa rakennuksen eristyksen kannalta.
Hirsityyppi määrittää talon estetiikkaa
Hirsitalot mielletään yleensä hieman vanhanaikaisiksi tai mökkimäisiksi, mikä juontaa usein pyöröhirren yleisestä käytöstä. Pyöröhirren etuna on pidetty sen edullista hintaa sekä mahdollisuutta järeidenkin seinärakenteiden toteuttamiseen.
Rakennusmateriaaliksi voidaan kuitenkin valita pyöröhirren sijaan esimerkiksi lamellihirttä tai pelkkahirttä, joiden avulla saadaan luotua tasaisempaa seinäpintaa. Hirsitalon rakentaminen onnistuu myös pystyhirsirakentamisella.
Lisää hirsityypeistä ja pystyhirsirakentamisesta löydät aihetta käsittelevästä artikkelistamme.
Hengittävä hirsi takaa hyvän sisäilman
Erityisesti uudempien rakennusten sisäilmaongelmat ovat lähivuosina herättäneet paljon keskustelua. Huonolaatuinen sisäilma voi aiheuttaa asukkailla erilaisia sisäilmaoireita kuten silmien kutinaa, iho-oireita tai aivastelua. Erityisesti astmaatikoille ja allergikoille hirsitalo on oiva asumismuoto.
Hirsi on materiaalina hengittävä eikä siihen pääse juurikaan kertymään kosteutta. Näin ollen homeongelmat ovat hirsitaloissa varsin harvinaisia. Koska hirsimateriaaleissa ei synny staattista sähköä, myös pölyä syntyy vähemmän kuin monissa muissa talotyypeissä.
Tiesitkö? Hirsitalon seinät tulee jättää maalaamatta, jotta materiaalin hengittävyys ei kärsi!
Hirsitalon rakentaminen on investointi tulevaan
Vaikka hirsitalon keskimääräiset rakennuskustannukset voivat olla korkeammat kuin muissa talotyypeissä, hirsitalo maksaa itsensä pitkällä aikavälillä takaisin ja säilyttää arvonsa. Hirsitalojen lisääntynyt suosio on luonnollisesti nostanut myös niiden hintoja.
Huom! Jotta hirsitalo säilyy pitkäikäisenä, on tärkeää muistaa rakennuksen jatkuva huolto ja ylläpito. Koska hirsirakennuksen alapohja ja perustukset ovat alttiita vaurioille, tulee ne tarkastaa tasaisin väliajoin. Nopea reagointi auttaa ennaltaehkäisemään laajempia vaurioita, jotka voivat käydä yllättävänkin kalliiksi.
Hengittävyyden säilyttämiseksi hirsitalon julkisivu tulee pestä kerran vuodessa. Seinät ovat alttiita epäpuhtauksille varsinkin keväällä ja syksyllä, joten pesusta kannattaa ajoittaa huolehtia hyvin kyseisinä vuodenaikoina.
Sukupolviasumista
Kokonaisuudessaan hirsitalo on kestävä asumisratkaisu ja hyvällä huolenpidolla talo voi kulkea sukupolvelta toiselle. Suunnittelussa kannattaakin ottaa huomioon rakennuksen ajattomuus, kestävät materiaalit sekä ammattimaiset ja toimivat rakennustekniikat. Luotettavan urakoitsijan omalle talonrakennusprojektillesi löydät Urakkamaailmasta.
Vastaa