Eurooppa on ajautunut energiakriisiin, jonka myötä sähkön hinta on noussut. Energiakriisin vaikutuksiin omassa taloudessa on kuitenkin mahdollista vaikuttaa erinäisillä toimenpiteillä. Tästä blogitekstistä löydät Motivan energiatehokkuuteen ja kestäviin energiaratkaisuihin perehtyneen asiantuntija Päivi Suur-Uskin neuvot, kuinka vähentää kriisin vaikutusten näkymistä omassa kukkarossa.
Alkuperäisen, laajemmin aihetta käsittelevän artikkelimme löydät täältä.
Vähennä kulutusta ja paranna kodin energiatehokkuutta
Nykytilanteessa energian kulutuksen vähentäminen on välttämätöntä. Suomessa yli 60 prosenttia kotitalouksien energiankulutuksesta menee tilojen lämmitykseen. Paras tapa suojautua sähkön hinta- ja saatavuusriskejä vastaan on minimoida ostoenergian tarve.
– Entistä useampi investoi omaan tuotantoon varmistaakseen, että energiaa on saatavilla ja kustannukset pysyvät kohtuullisina. Se on ykkösasia, johon panostaa. Toinen on energiatehokkuus, jotta lämmitysenergiaa menisi hukkaan mahdollisimman vähän, sanoo Suur-Uski.
Uusiutuvan energian tuotantoa lisättävä
Energiakriisin aiheuttama hinnannousu on nopeuttamassa fossiilisista polttoaineista luopumista, mikä on välttämätöntä myös ilmastokriisin hillitsemiseksi. Omia energiaratkaisuja punnitessa ei kannata jäädä odottelemaan paluuta sähkön taattuun saatavuuteen ja tasaiseen hintatasoon.
–Entiseen ei ole paluuta. Nykytilanteessa on lisättävä uusiutuvien eli aurinko- ja tuulienergian tuotantoa, joka on sääriippuvaista. Aiempi voimalaitostuotanto on ohjautunut kulutuksen mukaan, mutta jatkossa tarjonta ja hinnat heilahtelevat paljon, sanoo Suur-Uski.
Säästötoimien vinkkilista
Näillä toimenpiteillä kotitaloutesi voi minimoida energiakriisin vaikutuksia:
–Huonelämpötilan alentaminen – Vaikuttavin säästötoimi on huonelämpötilan alentaminen yhdellä asteella, mikä laskee lämmitysenergian kulutusta viidellä prosentilla. Valtiovalta, Motiva ja Sitra käynnistävät Astetta alemmas -kampanjan, jonka tavoitteena on hillitä energiakriisin vaikutuksia kansallisella tasolla. Tutustu tarkemmin Astetta alemmas -kampanjan energiansäästövinkkeihin täällä.
–Autotallien, varastojen ja käyttämättömien huoneiden lämpötilan alentaminen reilusti
–Mukavuuslattialämmityksen lämpötilan laskeminen tai käytön rajoittaminen
–Lämpimän suihkun lyhentäminen
–Sähkösaunakertojen vähentäminen
–Erilaisten laitteiden sammuttaminen silloin, kun niitä ei käytetä
–Oman kulutuksen siirtäminen esimerkiksi ajastimien avulla – Myöhäisillasta, öisin ja viikonloppuisin sähköä on markkinoilla runsaasti ja edullisempaan hintaan, kun taas arkiaamujen ja -iltojen huippukulutushetkinä hinnat ovat korkealla.
–Vanhan talon yläpohjan lisäeristäminen
–Ilmanvaihtolaitteen asetusten, iän, kunnon sekä lämmönottojärjestelmän tarkastaminen
Tiesitkö? Kotitalouden sähkönkulutusta voi seurata oman energiayhtiön maksuttomassa nettipalvelussa.
Vastaa