Laituri on jokaisen kesämökkiläisen unelma. Se on paikka, jossa kuumana kesäpäivänä viihdytään hyppäämällä vilvoittavaan veteen ja illalla juodaan saunajuomat katsoen rauhallista järvimaisemaa.
Laituri on elementti, joka yhdistää meidät veteen. Voisi sanoa, että se on portti vedestä nauttimiseen. Varmaan meillä jokaisella on muistoja lapsuudesta, johon sitoutuu tiiviisti laituri jos toinenkin.
Jos olet miettimässä laiturin rakentamista tai vanhan päivittämistä, suosittelemme, että luet tämän artikkelin. Otamme tässä kantaa mitä tulee ottaa huomioon kun harkitset laiturin rakentamista, mitä vaihtoehtoja on olemassa ja linkki muutamaan hintaesimerkkiin.
Mihin käyttötarkoitukseen laituri tulee?
Tuleva käyttötarkoitus laiturille on tärkeimpiä asioita, joka tulee ottaa huomioon laituria suunnitellessa. Jos perheessäsi on monta vesipetoa, jotka nauttivat kesäisistä uintipulahduksista, ja tämä on laiturin ensisijainen käyttötarkoitus, tulee tämä ottaa huomioon laituria suuniteltaessa. Veteen tulee päästä helposti ja sieltä pois.
Oleskelulaituri luo erilaiset tarpeet laiturille. Oleskelulaiturin tulee olla uimalaituriin verrattuna huomattavasti isompi, sillä laiturille tulee mahtua ruokailupöytä tuoleineen ja ehkä riippumatto.
Jos laiturin tarve on ensisijaisesti veneilykäyttöön, tulee laiturista tehdä tarpeeksi korkea veneeseen kulkua varten.
Nykyisin suositellaan, että laiturin tulisi häiritä mahdollisimman vähän veden virtausta. Tähän hyvänä esimerkkinä on tolppakiinnitetty laituri, jossa ohuet tolpat päästävät veden helposti virtaamaan laiturin ohi. Umpinainen betonilaituri, joka pysäyttää veden virtauksen kokonaan, on taasen esimerkki huonosta mallista veden virtausta ajatellen. Tämä huonontaa veden laatua ja nopeuttaa umpeenkasvua.
Mikä laiturityyppi sopii minnekin?
Laiturityyppejä on olemassa muutamia ja näissä kaikissa on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Toinen sopii matalaan rantaan pienellä aallokolla, kun taas toinen laiturityyppi sopii syvempään ja aallokkoiseen maastoon.
Suosituimmat laiturityypit Suomessa ovat kelluva ponttoonilaituri, pylväslaituri ja pukkilaituri.
Ponttoonilaituri kelluu laituriin asetettujen ponttoonien varassa ja siis myötäilee aina vallitsevaa vedenkorkeutta. Ponttoonilaituri kiinnitetään matalissa vesistöissä tolpilla vesipohjaan kiinni ja syvemmissä vesissä vakautta säätelee päätyankkuri.
Pylväslaituri on kevyt, mutta suhteellisen vakaa laiturimalli. Pohjaan asennetut pylväät kannattelevat laiturin kantta. Uusissa pylväslaitureissa on mahdollisuus säätää laiturin korkeutta veden korkeuden mukaan. Pylväslaituri sopii kovapohjaisissa ja korkeintaan kaksimetrisissä vesistöissä.
Pukkilaituri on laiturimalleista kaikista kevyin ja se täytyy aina nostaa talveksi pois vedestä. Laituri makaa veteen asetetun pukin päällä. Pukkilaituri tulee asentaa ainoastaan suojaiseen, matalaan ja tasapohjaiseen vesistöön.
Lue lisää laitureista ja katso hintaesimerkkejä.
Kesäisin laituriterveisin,
Urakkamaailma.fi-tiimi
Merja says
Hei, hieno huomio! Eipä ole aiemmin tullut mieleen, että laiturin pitäisi haitata mahdollisimman vähän veden virtausta!