Suomessa oli vuonna 2018 rekisteröitynä yli puoli miljoonaa mökkiä. Mökkikannan kasvu on ollut suurimmillaan 1980-luvulla mikä tarkoittaa sitä, että useammat mökkirakennukset ovat päässeet jo kunnioitettavaan ikään. Ikääntyminen sekä tontin maaperän laatu vaikuttavat olennaisesti mökin kuntoon sekä sen vaatimiin kunnostustöihin. Monen vanhan asuinrakennuksen tavoin, pehmeälle maaperällä aikoinaan rakennetut mökit ovat alttiita vajoamiselle. Listasimme asioita, jotka auttavat havaitsemaan sekä ennaltaehkäisemään ongelmat mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Selvitä tontin maaperä
Jos olet itse rakentamassa kesämökkiä, on tärkeää teetättää tontille maaperätutkimus, jotta selviää millaiselle maaperälle rakennusta ollaan pystyttämässä. Kun kyseessä on pehmeä maaperä, kuten savi, tulee pohja tukea oikeaoppisesti esimerkiksi teräspaalujen avulla. Jos taas olet ostamassa mökkiä, pyri selvittämään maaperän laatu sekä se, onko perustukset tehty asianmukaisesti vai kaipaavatko ne kenties vahvistusta. Valitettavasti tieto maaperästä jää usein monien omistajavaihdosten myötä unholaan eikä näin ollen aina voida olla täysin varmoja siitä, millaisella alustalla rakennus seisoo.
Halkeamat
Useimmiten ensimmäinen näkyvä merkki vajoamisesta ovat halkeamat kivirakenteissa. Mökillä tämä ei aina ole yhtä helposti huomattavissa kuin vaikkapa kivisissä omakotitaloissa, varsinkin jos kesämökillä oleillaan harvemmin. Useimmissa mökeissä päärakennusaineena on käytetty puuta, eikä kivisiä perustuksia tule tarkkailtua tarpeeksi usein. Muista siis kurkata rakenteisiin tasaisin väliajoin!
Kaltevat lattiat
Ehkäpä huomattavin muutos, jonka rakennuksen vajoaminen aiheuttaa on lattioiden painuminen. Vaikka tätä ei huomaisikaan silmämääräisesti sen usein tuntee kävellessä painuneen osan kohdalla, yleensä rakennuksen nurkassa. Tässä vaiheessa on syytä kutsua asiantuntija arvioimaan tilanne mitä pikimmiten, jotta vajoamiseen voidaan puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Naksuminen ja selkeä äkkinäinen painuminen
Joskus savipohja voi vajota nopeaakin tahtia. Tällöin rakenteista saattaa kuulua naksumista ja vajoamisen voi nähdä jo ulkoa päin rakennuksen epätasaisuutena. Ota myös tuolloin nopeasti yhteys asiantuntijaan.
Konsultoi asiantuntijaa
Vajonneen rakennuksen suoristus on tarkka toimenpide, joka vaatii aina ammattilaisen apua. Rakennuksia voidaan suoristaa esimerkiksi paalutuksen, pilaroinnin tai injektoinnin avulla, rakenteista sekä tontin maaperästä riippuen. Osaava urakoitsija osaa neuvoa sinun tontillesi parhaan toimenpiteen. Jos olet huomannut mökilläsi vajoamisen merkkejä, Urakkamaailma auttaa sinua kilpailuttamaan mökkiremontillesi sopivan ammattilaisen.
Vastaa