Syksy alkaa olla jo pitkällä ja moni meistä jättää mökkeilyn talvikuukausina joko kokonaan tai ainakin vähemmälle. Kun mökillä ei oleskella yhtä usein, tulee muistaa huomioida muutama seikka, jotta keväällä vältytään ikäviltä yllätyksiltä.
Sulje päähana ja tyhjennä putkistot
Päähanan sulkeminen estää vuotovahingot silloin, kun mökiltä ollaan pitkiä aikoja pois. Lisäksi talvella putket jäätyvät helposti, joten hanan sulkeminen sekä putkistojen huolellinen tyhjentäminen auttavat estämään putkien jäätymisestä muutoin helposti seuraavan putken halkeamisen. Haljennut putki aiheuttaa pahimmillaan hyvinkin mittavia vahinkoja. Lue lisää putkien jäätymisestä Urakkamaailman aihetta käsittelevästä artikkelista. Putket on myös hyvä suojata toimivalla lämmöneristyksellä.
Ennakoi tuholaisten saapuminen
Viilenevät ilman houkuttelevat erilaisia tuholaisia, kuten hiiriä ja hyönteisiä sisätiloihin. Siivoa siis mökiltä pois kaikki syötäväksi kelpaava. Mökille voidaan myös asentaa verkkoja estämään tuholaisten pääsyä rakenteisiin, sekä ottaa käyttöön äänikarkotin.
Vältä kosteus sisätiloissa jättämällä pieni peruslämpö
Jos mökki päästetään täysin kylmettymään, voi riskinä olla kosteuden muodostuminen sisätiloihin. Sisälämpötila olisikin syytä pitää muutama aste ulkoilmaa lämpimämpänä. Jos mökki pidetään talvikuukausina lämpimänä, jätä sisäovet sekä putkistoja sisältävien kaappien ovet auki mahdollistaaksesi lämpimän ilman kiertäminen. Varmista, että mökin märkätilat on kuivatettu hyvin, eivätkä siis esimerkiksi suihkutilat ole jääneet kosteiksi. Peruslämmön ylläpitämiseksi, muista tarkistaa ikkunoiden kunto sekä tiivisteet.
Vie mökiltä lisäksi talveksi pois kosteutta imevät materiaalit, kuten pellava tai puuvilla.
Huolehdi tuuletuksesta
Hyvä ilmanvaihto mökissä on tärkeää myös talvikuukausina. Pidä huoli siitä, että savupiipun päälle asetettava suojaus päästää ilman kulkemaan vaivatta hormin kautta, mutta suojaa kuitenkin vedeltä ja lumelta. Jätä hormit ja räppänät auki.
Tarkista katto ja puhdista rännit
Harjaa katolta roskat ja sinne kerääntyneet havut ja lehdet. Tarkasta myös, että tiivistykset ovat kunnossa, etteivät jää ja lumi keväällä sulaessaan pääse aiheuttamaan kosteusvaurioita. Myös rännit kannattaa puhdistaa lehdistä ja roskista, jotta ne eivät pääse yhdessä veden kanssa jäätymään ja vaurioittamaan rännejä.
Suojaa irtaimisto
Kiinnitä huomiota varsinkin ulkoirtaimiston suojaamiseen ja varastoimiseen. Vie esimerkiksi pihakalusteet, grilli tai trampoliini talvikuukausiksi varastoon. Huolehdi myös veneen ja laiturin vetämisestä rantaan, jotta ne eivät vaurioidu syysmyrskyissä tai jääpeitteen alla.
Älä houkuttele varkaita
Pitkään tyhjillään olevat mökit saattavat joutua talvisaikaan mökkivarkaiden kohteeksi. Vie siis mökiltä pois kaikki arvotavarat, elektroniikka sekä esimerkiksi alkoholituotteet. Pidä huolta siitä, että mökillä on kunnolliset lukot ja että ovet on lukittu asianmukaisesti.
Käy mökillä mahdollisuuksien mukaan myös talvikuukausina
Käy tarkastamassa mökki säännöllisesti tai sovi, että seuranta tehdään jonkun muun tahon, kuten vaikkapa mökkinaapurin toimesta. Mökillä on hyvä käydä erityisesti silloin, jos sääolosuhteet ovat olleet vaativat, kuten myrskyn tai rankan lumisateen ja pakkasten aikaan. Näin ollen mahdolliset vauriot tai ongelmat havaitaan ajoissa.
Vastaa